18 pompieri salajeni, pregatiti pentru a deveni paramedici SMURD

Magazin Salajean 10 martie 2010 0

18 pompieri salajeni, pregatiti pentru a deveni paramedici SMURDSalajul ar putea avea, incepand din acest an, doua echipaje de prim-ajutor la Zalau si Ileanda, care vor constitui, de altfel, bazele infiintarii Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Adrian Chichisan, seful Inspectoratului de Urgenta Porolissum Salaj.

In aceasta perspectiva, institutia pregateste 18 paramedici, iar in urmatoarele trei luni vor fi finalizate lucrarile de amenajare a spatiilor de garare pentru noile ambulante. Valoarea unei masini de prim-ajutor se ridica la 80-90.000 de euro. Date fiind utilitatea SMURD si imaginea pe care serviciu si-a format-o pe plan national, exista sanse reale ca ambulantele cu dotarile necesare sa fie asigurate de catre Ministerul Sanatatii, considera dr. Nicolae Moldovan, coordonatorul SMURD Cluj, serviciu ce acopera si judetul nostru.

Intrucat judetul are un singur medic specialist de urgenta, la nivelul Salajului nu va exista, cel putin intr-o prima faza, echipaj medical. Ne dorim ca SMURD Salaj sa fie functional cat mai repede. Prin urmare, vom incepe cu doua echipaje de prim-ajutor, care vor beneficia de sprijin din parte Unitatii de Primire a Urgentelor. Am luat in calcul si o solutie intermediara, pe modelul SMURD Bistrita Nasaud, si anume sa sprijinim linia de garda cu medici rezidenti din Cluj, pana se rezolva problema lipsei de personal de aici. Pe viitor, dupa ce vor exista medici de specialitate (in echipajele SMURD nu pot lucra decat medici specialisti de urgenta si specialisti in reanimare – n. red.), ne vom gandi si la infiintarea unor echipaje medicale, a mai spus Moldovan.

Reprezentantul SMURD Cluj a tinut sa precizeze ca atributiile viitorului serviciu nu se vor suprapune cu cele ale Serviciului de Ambulanta: SMURD-ul intervine doar cand vietile oamenilor sunt in pericol. In principal, vorbim despre accidente de circulatie, situatii care presupun descarcerari. Asta nu inseamna ca ambulanta nu se poate deplasa in situatii similare. In general, insa, ambulanta raspunde cazurilor medicale, face consultatii. Nu ne vom exclude unii pe ceilalti, ci ne vom completa si sprijini.

Totusi, a adaugat Nicolae Moldovan, dispecerii 112 sunt instruiti sa solicite interventia unui serviciu sau a altuia, in functie de gravitatea cazului. Conducerea ISU Salaj si-a propus ca intr-o etapa ulterioara sa infiinteze servicii SMURD la Nusfalau si Hida, iar apoi, la Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, astfel incat sa fie acoperite toate subunitatile de interventie.

2 la suta pentru SMURD Salaj

In cadrul aceleiasi conferinte, coordonatorul SMURD Cluj a facut un apel la salajeni, carora le-a cerut ca in acest an sa doneze cele 2 procente din impozitul pe venit catre viitorul serviciu ce va functiona in judetul nostru: Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu scot bani in plus din buzunar, ci directioneaza 2 la suta dintr-un impozit pe care l-a platit deja statului.

Tot ce au de facut este sa completeze o cerere, pana cel tarziu in 15 mai, pe care o depun la Finante. Formularul poate fi gasit atat la Finante, cat si pe site-ul www.fundatiapentrusmurd.ro. In functie de sumele astfel colectate, oficialii ISU Porolissum iau in calcul achizitia unei masini noi, pentru un SMURD cat mai eficient si dotat.

Referitor la partea de finantare a acestui serviciu, seful ISU Salaj a mentionat ca sumele necesare intretinerii si medicamentelor vor fi asigurate de catre Ministerul Administratiei si de catre Ministerul Sanatatii, dar ca a purtat discutii de principiu cu reprezentantii autoritatilor judetene si locale, care au facut promisiuni ca vor sprijini initiativa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »