163 de absolventi salajeni, angajati gratie subventiei de la stat

Magazin Salajean 17 august 2010 0

163 de absolventi salajeni, angajati gratie subventiei de la stat

Angajatorii salajeni au incadrat in munca, de la inceputul anului si pana in prezent, 163 de absolventi de liceu, scoli de arte si meserii si facultati, beneficiind, astfel, de facilitatile prevazute prin lege. Mai exact, sustine Romeo Sarca, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, firmele au fost scutite, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati. De asemenea, ai au primit lunar, pentru fiecare tanar introdus in campul muncii, subventii de pana la 750 de lei.

Cel mai mic ajutor financiar, respectiv 500 de lei, cat reprezinta contravaloarea indicatorului social de referinta, a ajuns la societatile care au angajat absolventi ai ciclului inferior al liceului si ai scolilor de arte si meserii. Firmele care au incadrat absolventi de liceu ori de scoli postliceale s-au ales cu 600 de lei, in timp ce subventia maxima, de 750 de lei, a revenit celor care au angajat absolventi de invatamant superior.

Pentru a beneficia de aceste facilitati, agentii economici au obligatia sa mentina raporturile de munca ale tinerilor pe o perioada de minim trei ani de la data incheierii contractului, mai spune Sarca. Cei care nu respecta conditia amintita trebuie sa restituie AJOFM Salaj sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca.

Anul trecut, firmele din judetul Salaj au asigurat slujbe pentru 118 absolventi, beneficiind, astfel, de bani de la stat.

Dupa cum ne-a declarat oficialul AJOFM Salaj, in 2010, institutiei pe care o conduce i s-au alocat 4,4 milioane de lei pentru subventionarea firmelor care incheie contracte de munca cu absolventi, persoane peste 45 de ani, unici intretinatori de familie, persoane care mai au trei ani pana la pensie, dar si elevi si studenti aflati in vacanta. Din bugetul amintit, au fost cheltuiti pana in prezent 3,57 milioane de lei. Cel mai solicitat a fost sprijinul financiar pentru angajatorii care au angajat personal de peste 45 de ani, fiind vizate in acest sens 286 de persoane.

Mai dispunem de 867.000 de lei, bani care se vor acorda pe acelasi principiu ca pana acum, respectiv << primul venit, primul servit >>, a tinut sa precizeze directorul agentiei. Acesta estimeaza ca, spre deosebire de anul trecut, cand bugetul alocat institutiei s-a epuizat inca din luna mai, in 2010 fondurile disponibile in prezent vor ajunge pana prin octombrie, fiind suficiente inclusiv pentru organizarea, in 24 septembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, a Bursei Locurilor de Munca pentru Absolventi. In eventualitatea in care angajatorii vor incheia conventii pentru angajarea de personal din categoriile amintite, ii vom trece pe lista de asteptare si le vom asigura sprijinul financiar aferent din bugetul pe 2011, a mai spus Sarca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »