Magazin Salajean 11 mai 2011 0

Un recensământ de probă se desfăşoară în perioada 7-16 mai în patru localităţi sălăjene. Locuitori din Zalău, precum şi din satele Agrij, Popeni şi Moigrad sunt vizitaţi la domiciliu în această perioadă pentru a da date referitoare la gospodărie şi la persoanele domiciliate aici. Această activitate se derulează la nivelul întregii ţări în vederea verificării măsurilor organizatorice privind recensământul populaţiei şi locuinţelor care se va efectua pe teritoriul României în intervalul 22-31 octombrie 2011. Dacă la nivel naţional recensământul de probă se derulează în 261 de sectoare teritoriale, în Sălaj intervievarea populaţiei se va face doar în şase sectoare: trei în Zalău, unul în comuna Agrij (în satul Agrij) şi în două din comuna Mirşid (satele Popeni şi Moigrad). Sectorul, după cum ne-a explicat Elena Mureşan, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Sălaj, este format din 100 de locuinţe cu aproximativ 300 de persoane. Activitatea din judeţ va fi susţinută de către şase recenzori remuneraţi cu câte 50 de lei pe zi pentru un interval de 15 zile.

Acest recensământ pilot are ca scop principal pregătirea recensământului locuinţelor şi popualaţiei din perioada 22-31 octombrie, luarea tuturor măsurilor pentru ca acesta să se realizeze în condiţii bune. Cu acest prilej este testată activitatea de organizare, normele metodologice aferente recensământului, mărimea normei medii de lucru pentru un recenzor. Se aşteaptă perfecţionarea instrumentarului de recensământ şi obţinerea unei norme echitabile pe recenzor, a explicat Elena Mureşan.

Potrivit sursei citate, metoda de lucru este similară cu cea care va fi aplicată în toamnă şi toate datele înregistrate vor face referire la ziua de 7 mai a.c. Datele obţinute în urma acestei activităţi sunt preluate doar în scopul verificării modului de organizare şi nu vor reprezenta o sursă de informaţii. Cei care au fost vizitaţi de recenzori în aceste zile nu vor fi scutiţi de recensământul din luna octombrie, deoarece conform normelor în vigoare prezentarea datelor de către populaţie este obligatorie în ambele situaţii.

Pentru recensământ sunt solicitate cetăţenilor informaţii referitoare la structura, suprafaţa, dotările cu utilităţi ale locuinţei, precum şi anul construirii clădirii şi materialele utilizate. Referitor la persoane, recensământul vizează date ce privesc caracteristici demografice, legate de migraţia internă şi externă, etnoculturală, educaţională, economică, dar şi despre abilităţile, sau mai precis, dificultăţile avute de cetăţeni în desfăşurarea activităţilor curente. În plus, recenzorii mai completează trei liste cu date despre persoanele prezente şi temporar absente din domiciliul vizitat, dar şi cu cele plecate pe o perioadă îndelungată.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »