15 milioane de euro pentru sistemul centralizat de incalzire al Zalaului

Magazin Salajean 30 iunie 2010 0

15 milioane de euro pentru sistemul centralizat de incalzire al ZalauluiMunicipalitatea s-a asociat cu o firma din Ungaria, in vederea infiintarii unei societati al carei obiectiv principal de activitate il reprezinta transportul, distributia si furnizarea energiei termice. RFV Distriterm SRL, ai carei actionari sunt RFV de Dezvoltare Regionala, de Investitii, de Productie si Servicii – societate pe actiuni de tip deschis, ce detine 51 la suta, si municipiul Zalau, caruia ii revin 49 la suta din actiuni, va achizitiona, cel putin intr-o prima faza, agent termic de la producatorul local Uzina Electrica. Ulterior, va fi creata o noua unitate de productie a agentului termic.

Dupa cum ne-a declarat primarul Radu Capilnasiu, partenerul administratiei locale s-a angajat sa investeasca in urmatorii doi ani circa 6-8 milioane de euro in infrastructura, pentru ca in maxim 5 ani, valoarea investitiei maghiare va ajunge la 15 milioane de euro. Intrebat care este scopul acestei asocieri, edilul a precizat ca din punct de vedere strategic, pentru Zalau este important sa aiba o sursa de energie alternativa, care sa nu fie dependenta de gaz. Capilnasiu spune ca un astfel de proiect va ajuta zona sa prospere si ii va incuraja pe proprietarii de terenuri agricole sa cultive plante care pot fi utilizate pentru producerea de biomasa.

Planurile reprezentantilor nou-infiintatei societati sunt, insa, mult mai ample si vizeaza recuperarea marilor clienti, deserviti odinioara de catre Uzina Electrica Zalau. Marii consumatori din municipiu sunt primii pe care ii luam in vizor. In timp, ne vom indrepta atentia si asupra populatiei, pe care vrem sa o recastigam ca client, mai ales ca ne propunem sa practicam tarife sub cele ale companiei de gaz, a mentionat primarul, adaugand ca RFV Distriterm va asigura nu doar energie termica, ci si apa calda, in regim non-stop, facturarea urmand sa se faca in functie de consum, iar nu de numarul de persoane, dupa cum au fost obisnuiti abonatii Uzinei Electrice.

Reamintim ca, in urma cu doar cateva saptamani, administratia locala a preluat de la Uzina Electrica activitatea de transport, distributie si furnizare a energiei termice. 46 de salariati au fost transferati la Directia Generala de Administrare a Domeniului Public, din cadrul Primariei Zalau, Uzina urmand sa se ocupe numai de productia agentului termic.

Centrala electrica de termoficare Zalau a fost proiectata si executata la sfarsitul anilor 70-inceputul anilor 80, cu scopul asigurarii energiei termice sub forma de abur si apa supraincalzita pentru intreaga platforma industriala si pentru zona urbana a municipiului Zalau. Activitatea Uzinei a inceput sa sufere dupa Revolutie, cand cererea de energie termica a scazut constant, ca urmare a declinului economic inregistrat la nivelul platformei industriale. O noua lovitura a reprezentat-o debransarile din perioada 1998-2000, cand o parte dintre agentii economici au optat pentru incalzirea pe gaze naturale, atrasi de pretul foarte redus al acestora. Fenomenul de debransare de la sistemul centralizat a luat amploare si in randul populatiei, tot mai multi zalauani preferand centralele de apartament, pe gaze naturale.

In luna martie, cel mai mare client al societatii, TenarisSilcotub, a renuntat si el sa mai achizitioneze agent termic de la Uzina Electrica, Astfel, in prezent, UE Zalau mai are doar 728 de abonati casnici, carora li se adauga 25 de institutii de invatamant si doar 15 societati comerciale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »