140 de milioane de euro pentru Salaj

Magazin Salajean 29 mai 2007 0

140 de milioane de euro pentru Salaj

Cinci proiecte sunt pregatite de Consiliul Judetean (CJ) Salaj in vederea atragerii a 140 de milioane de euro pentru rezolvarea problemei infrastructurii rutiere si edilitare din judet, presedintele CJ, Tiberiu Marc, informand ieri, intr-o conferinta de presa, ca obiectivul urmarit este cresterea calitatii vietii comunitatilor.

Primul proiect la care s-a referit Marc priveste reabilitarea drumului Varsolt-Ciucea. Suma estimata ca fiind necesara pentru acest obiectiv este de 10,8 milioane de euro, bani asigurati prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Programul Operational Regional (POR) 2007-2013. Sursa de finantare a fost identificata in iulie 2006, iar in ianuarie 2007 a fost adjudecat consultantul, a spus Tiberiu Marc, apreciind, totusi, ca termenul de finalizare al Proiectului Tehnic, stabilit pentru luna august a anului curent este unul optimist, in conditiile in care proiectele de acest gen se deruleaza foarte incet. Aceeasi sursa de finantare (FEDR-POR 2007-2013) a fost identificata si pentru reabilitarea drumului catre Cehu Silvaniei, de data aceasta, insa, banii fiind mult mai multi – 32 de milioane de euro. Asistenta tehnica este realizata prin fonduri PHARE, iar termenul de finalizare a Proiectului Tehnic este luna august 2006. Ca si in cazul precedent, presedintele CJ si-a manifestat indoiala ca data stabilita se va putea respecta si a spus ca mai degraba proiectarea va fi finalizata cu o luna mai tarziu, adica in septembrie.

Apa de la Gilau

Cel de-al treilea proiect inclus in lista de prioritati a CJ Salaj priveste acumularea de apa de la Varsolt. Chiar daca Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj a dat asigurari ca nu vor fi probleme cu sursa de apa din punct de vedere cantitativ, autoritatile judetene vor continua proiectul prin care sapte localitati urbane (patru din Salaj si trei din judetul Cluj) din bazinul hidrografic Somes-Tisa vor avea ca sursa de apa barajul de la Gilau. Pentru Salaj, valoarea proiectului este de 65 milioane de euro si cred ca este proiectul cel mai important din punct de vedere al finantarii. Proiectarea va fi finantata prin ISPA, iar executia lucrarilor din fonduri de coeziune, a spus Tiberiu Marc. Master Planul aferent acestui proiect a fost deja aprobat de Ministerul Mediului, iar in aceasta saptamana se va preda Studiul de Fezabilitate. Atat echipa de management, cat si Unitatea de Implementare vor fi din cadrul Companiei de Apa Somes Cluj.

O noua deponie in Salaj

Pentru ca toate cele patru orase salajene si peste 160 de localitati din mediul rural au probleme in ceea ce priveste depozitarea deseurilor, un alt proiect derulat de CJ priveste managementul deseurilor in judet. In acest sens, estimarile arata ca vor fi necesare 31 de milioane de euro, sursa de finantare identificata fiind fondurile de coeziune. Dupa parerea mea, acesta este proiectul care va merge cel mai greu, avand in vedere ca licitatia pentru proiectare a fost stabilita in 2006, dar noi nu cunoastem nici acum proiectantul. Cel mai rau ar fi sa nu se adjudece si sa trebuiasca o noua licitatie, a spus presedintele CJ.

Potrivit acestuia, autoritatile judetene au identificat trei posibile locatii pentru amenajarea unui depozit zonal de deseuri: doua in comuna Mesesenii de Jos (Aghires) si unul la intrarea in Moigrad. Intrucat autoritatile locale din Zalau au venit cu o propunere de a amenaja un astfel de depozit zonal in Ortelec, locatia din Moigrad ar putea fi scoasa din lista.

In acest proiect, aportul CJ va trebui sa fie de 2 la suta din valoarea proiectului si realizarea studiilor geo si topo pentru fiecare din cele trei locatii. Dezavantajulde le constitue atat cheltuielile enorme pentru bugetul judetului, cat si faptul ca doar un set de studii va fi folosit ulterior pentru amenajarea depozitului, celelalte doua fiind abandonate. In plus, 2 la suta cat reprezinta cofinantarea CJ la proiect depaseste, in momentul de fata, bugetul CJ pe un an.

Circuit turistic al castrelor romane

Ultimul proiect amintit ieri priveste includerea castrelor romane de la Porolissum si Buciumi intr-un circuit realizat la nivel de Transilvania. Exista pareri autorizate potrivit carora castrele de la Porolissum si Buciumi merita exploatate din punct de vedere turistic. Solutia la care ne-am oprit este includerea lor intr-un circuit al castrelor romane din Ardeal, alaturi de castrul de la Turda. Aplicantul este CJ Salaj, iar partenerul – Consiliul Local Turda. Pana acum au fost vizitate cele trei locatii pentru a stabili activitatile eligibile pentru fiecare, a declarat Marc. Proiectul va fi finantat prin FEDR-POR 2007-2013.

Presedintele CJ a adaugat ca intentia autoritatilor judetene este ca in a doua parte a anului curent sa semneze contractele de finantare pentru cele cinci proiecte, urmand sa se treaca la implementarea lor. Intrucat obiectivele propuse sunt de amploare, durata de realizare a investitiilor va fi de cativa ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »