13 banci in Programul Mihail Kogalniceanu

Magazin Salajean 20 februarie 2012 0

13 banci in Programul Mihail Kogalniceanu

IMM-urile interesate sa acceseze, in acest an, credite garantate de stat cu dobanzi subventionate prin Programul “Mihail Kogalniceanu” pot opta pentru una din cele 13 institutii bancare partenere in programul de finantare respectiv: AlphaBank, Banca Comerciala Carpatica, BancPost, BRD, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Pro Credit Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Romana, Libra Internet Bank si Piraeus Bank, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii semnand contracte cu fiecare din acestea.

IMM-urile pot consulta Ghidul solicitantului si procedura de implementare a programului respectiv pe pagina web a Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM) – www.aippimm.ro.

Publicarea acestor informatii s-a facut in scopul aducerii acestora in dezbatere publica, urmand ca, dupa colectarea propunerilor venite din partea intreprinzatorilor, procedurile sa fie supuse discutiilor si aprobarii in cadrul Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii, care va fi organizat in maine, la sediul AIPPIMM.

In acest an, Programul “Mihail Kogalniceanu” are un buget de 70 de milioane de lei, iar autoritatile centrale estimeaza ca, prin implementarea acestui program de creditare, vor fi ajutate financiar minim 12.000 de IMM-uri.

Plafonul respectiv a fost stabilit de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, o alta veste buna pentru cei care doresc sa acceseze credite garantate de stat cu dobanzi subventionate este intentia autoritatilor entrale de a incheia conventii cu mai multe banci, pentru derularea programului Kogalniceanu.

Lansat in 2011

Programul „Mihail Kogalniceanu pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii” a fost aprobat prin Ordonanta de Urgenta nr.60/2011 si lansat in toamna anului trecut.

Prin programul respectiv, statul garanteaza 80 la suta creditele accesate de IMM-uri si subventioneaza cu pana la 50 la suta dobanzile acestora. Garantia statului nu trece, insa, de 100.000 de lei, iar plafonul de subventionare a dobanzii a fost stabilit la 125.000 de lei/an/beneficiar.

Anul trecut, in urma rectificarii bugetare de la inceputul lunii august, suma de 24 milioane lei a fost alocata pentru subventii la dobanzi, iar plafonul la acordarea de garantii in Programul „Kogalniceanu” a fost de 400 milioane lei.

Prin cardul Kogalniceanu, Executivul a urmarit, in 2011, sprijinirea a peste 4.000 de firme mici si mijlocii, alte 6.000 de firme din intreaga tara fiind ajutate financiar, anul trecut, printr-un alt program similar, cu garantii in valoare de 300 milioane de euro.

Programe de finantare similare

Tot in 2012, alte programe derulate vor fi Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, Programul UNCTAD/EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor, Programul START, Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului etc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »