12 suflete, inghesuite pe nici 40 de metri patrati

Magazin Salajean 7 august 2008 0

12 suflete, inghesuite pe nici 40 de metri patrati

Zece copii cu varsta intre 3 si 19 ani si parintii lor isi duc viata de pe o zi pe alta, inghesuiti intr-un bloc de locuinte sociale din Zalau. In doua camarute stramte, de nici 40 de metri patrati, familia cu 12 suflete se sufoca si sta claie peste gramada. Cum singurii bani sunt cei adusi de tatal ce lucreaza ca zilier, mama este obligata sa se descurce cu cele sase portii de mancare primite de la Cantina de ajutor social. Imparte in fiecare zi portiile in doua, incercand sa sature multimea de copii flamanzi.

Viata este cumplit de grea in familia Bulz. Inghesuiti in doua camarute, au invatat ca trebuie sa reduca nevoile la minim. Dramuiesc cele sase portii de hrana primite de la Cantina saracilor astfel incat sa ajunga la 12 oameni. Mancarea si locuinta sociala, cu baia la capatul coridorului, primite de la Primaria Zalau ii salveaza pentru moment.

Victoria Bulz, mama celor zece copii, povesteste incet despre situatia cu care se confrunta. Stau de sase ani in camerele respective si au reusit sa le imbunatateasca putin, din banii pe care ii aduce acasa tatal zilier.

E o locuinta sociala cu doua camere, am reusit sa ne tragem apa ca sa spal vasele, pentru ca in baie conditiile sunt mizere. Am facut in camera in care stau eu cu sotul si dormitor, iar dincoace avem camera copiilor. Mobila asta am primit-o, intrucat cealalta mobila s-a umplut de ganganii, spune femeia. Cu mancarea este la fel de greu. Desi primesc sase portii de hrana, in fiecare zi, de la autoritatile locale, familia nu are bani sa mearga cu autobusul sa le ridice. Ca urmare, pe cand ajung cu mancarea acasa, mai ales in zilele toride, gustul hranei este schimbat. Primaria ne ajuta cu sase portii de la Cantina, dar pe cand ajungem acasa, din cauza caldurii, mancarea are alt gust. Ne-ar prinde bine hrana rece. Veniturile sunt mici, eu am lucrat, dar din cauza programului si a conditiilor ce sunt aici in bloc a trebuit sa ma las de serviciu si sa stau cu copiii. Impartim sase portii ca sa ajunga la 12 persoane. As prefera sa imi dea alimente, sa gatesc eu si sa le impart, sa ajunga exact la 12 persoane, mai spune mama.

Inconjurata de copii mici, femeia se apuca de pregatit pranzul. Scoate dintr-o punga morcovi si cartofi si le roaga pe doua fete sa o ajute. Sar si cele mai mici, fiecare dorind sa vada mancarea terminata mai repede. In fiecare zi, in familia Bulz este necesara o oala mare de ciorba si una cu felul doi. Asta ca sa le ajunga, pentru ca sunt multi copii, iar parintii se lasa pe ei la final.

Copiii

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »