12.000 de salajeni asteptati la Fisc

Magazin Salajean 14 mai 2010 0

12.000 de salajeni asteptati la Fisc

Contribuabilii, persoane fizice, pot depune Formularul 200 privind veniturile realizate in anul 2009, pana cel tarziu in 17 mai, a anuntat Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj. Termenul limita de depunere a declaratiilor de venit a fost prelungit pana la data de 17 mai, intrucat termenul legal de 15 mai 2010 este intr-o zi nelucratoare.

Formularul 200 poate fi descarcat de pe site-ul ANAF – Declaratie privind veniturile realizate, prin accesarea portalului www.anaf.ro /Asistenta contribuabili/Toate formularele, sau poate fi obtinut direct de la sediul administratiilor financiare.

Formularul 200 se completeaza de catre contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din: activitati independente (activitati comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuala); cedarea folosintei bunurilor (inchirieri, arenda); activitati agricole (de felul cultivarii florilor, a legumelor in sere, a pepinierelor etc.); operatiuni de valuta la termen. De asemenea, este bine de stiut ca declaratiile de venit pot fi depuse de catre contribuabili: direct la sediul administratiei financiare (registratura organului fiscal) de care apartin; la oficiul postal, prin scrisoare recomandata; on-line, pe site-ul www.anaf.ro.

Pentru depunerea on-line a Declaratiei privind veniturile realizate, persoanele fizice trebuie sa detina certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditati in conditiile Legii 455/2001 privind semnatura electronica si sa se inregistreze ca utilizatori ai serviciului Depunere declaratii on-line, prin transmiterea, in format electronic, a documentului de confirmare a certificatului calificat, existent pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (http://www.anaf.ro).

In ceea ce priveste completarea corecta a formularului, contribuabilii pot solicita asistenta la sediile administratiilor financiare, pot apela Biroul Central de Asistenta al Contribuabililor, la numarul de telefon 0314/039160 sau pot accesa site-ul ANAF, unde pe prima pagina / Acasa / la sectiunea Contribuabili, a fost introdus un ghid electronic (prezentare Power Point) Cum completam declaratia de venit.

Intrucat, in perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 inclusiv, castigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, sunt considerate venituri neimpozabile, acestea nu se declara prin Declaratia privind veniturile realizate pentru anul fiscal 2009.

La nivelul judetului Salaj sunt asteptati sa-si depuna declaratia 200, pana in 17 mai, inclusiv, circa 12.000 de contribuabili. Potrivit DGFP Saplaj, nedepunerea pana la termen a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »