110 firme salajene, taxate suplimentar pentru poluare

Magazin Salajean 26 aprilie 2010 0

110 firme salajene, taxate suplimentar pentru poluarePeste 100 de agenti economici din cele patru orase ale judetului Salaj, inclusi in lista marilor poluatori, vor plati mai multi bani pentru apa canalizata, incepand din prima zi a lunii mai. Dupa cum ne-a declarat Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apa Somes Sucursala Salaj, introducerea acestui tarif pentru fiecare metru cub de apa reziduala deversata a fost aprobata la finele lui 2009 de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, iar zilele trecute a primit si aprobarea Asociatiei de Dezvoltare a Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa.

Pana acum, poluatorii din Cluj-Napoca erau singurii din zona acoperita de Compania de Apa carora li se percepea o astfel de taxa. De la 1 mai, pe lista platitorilor vor intra si 110 societati salajene. Decizia vine dupa ce compania a contractat un credit bancar de la Banca Europeana de Investitii pentru a cofinanta lucrarile de reabilitare si extindere a retelei de canalizare din judetele Salaj si Cluj, lucrari finantate de Uniunea Europeana. De asemenea, ne dorim sa protejam astfel atat retelele de canal, cat si statia de epurare, a precizat Zaharia.

Firmele monitorizate vor plati aceasta taxa in functie de grupa de risc in care au fost incadrate. Pentru grupa de risc mai mic, tariful este de 0,19 lei/metru cub, in vreme ce pentru grupa a doua de risc tariful ajunge la 0,37 lei/metru cub.

Grupa I de risc cuprinde agentii economici care deverseaza ape uzate cu incarcari organice, suspensii totale, grasimi organice, detergenti si azot amoniacal. Agentii din grupa II de risc sunt cei care deverseaza ape uzate cu incarcari cu poluanti toxici – fenoli, metale, cianuri si sulfuri precum si pH, suspensii totale, produse petroliere, uleiuri minerale, amoniu sau detergenti. Cei mai multi poluatori sunt in municipiul Zalau: 22 la prima grupa si 39 la cea de-a doua. Jiboul figureaza in lista Companiei de Apa cu 19 firme, Simleul, cu 18, iar orasul Cehu Silvaniei, cu 12.

Printre poluatorii buni de plata se numara Abo Mill Zalau, Kaufland, Hanul Drumetilor, Vidalis, Cuprom, Transurbis, Michelin, Silcotub, Unicarm, Simex, Consilva, Izomat etc. Oficialii Companiei de Apa estimeaza ca, in acest an, la nivel de judet, din taxa pentru serviciul de colectare-epurare ape uzate vor fi colectati 371.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »