100 de tineri salajeni vor sa se instaleze la tara

Magazin Salajean 13 iulie 2010 0

100 de tineri salajeni vor sa se instaleze la tara

Inca 35 de tineri salajeni au solicitat fonduri europene nerambursabile pentru a infiinta ori a prelua o ferma in mediul rural, in cadrul celei de-a treia sesiuni a Masurii 112 Instalarea tinerilor fermieri, ce s-a derulat in perioada 1-30 iunie. Valoarea totala a proiectelor depuse depaseste 600.000 de euro, ne-a declarat Dorin Urs, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Daca toate cele 35 de proiecte depuse vor fi declarate eligibile, numarul tinerilor din judet sprijiniti financiar pentru a deveni fermieri va ajunge la 100, care ar urma sa realizeze in Salaj investitii de peste 1,8 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, in prima sesiune au fost selectate 24 de proiecte, in valoare de aproape 480.000 de euro, iar in cea de-a doua, 41, in suma de 740.000 de euro. Viitorii fermieri vor beneficia de un sprijin de instalare cuprins intre 10.000 si 25.000 de euro, in functie de dimensiunea economica a fermei. Banii vor fi acordati in doua transe: prima, in valoare de 60 la suta, la data aprobarii de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a solicitarii pentru acordarea sprijinului, iar diferenta, la indeplinirea actiunilor prevazute in planul de afaceri, dar nu mai tarziu de 36 de luni de la data aprobarii cererii, a explicat Urs.

Masura 112 are ca obiective imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol, prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea anima-lelor, siguranta la locul de munca. In acelasi timp, urmareste imbunatatirea managementului exploa-tatiilor agricole, cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si cresterea numarului de tineri agricultori. Sprijinul maxim acordat pe exploatatie nu poate fi mai mare de 25.000 de euro.

La nivel national, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a primit 1.898 de cereri de finantare pentru Masura 112, valoarea proiectelor depuse de tineri fiind de 38,57 milioane de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »