1 Mai – sarbatoare libera legala in zi de sambata

Magazin Salajean 30 aprilie 2010 0

1 Mai - sarbatoare libera legala in zi de sambata Anul acesta, de Ziua Muncii – sarbatorita la data de 1 Mai – vor primi liber de la serviciu doar angajatii romani care, conform contractelor de munca incheiate, lucreaza si in ziua de sambata. Ceilalti au liber din oficiu.

Potrivit reglementarilor legislative, romanii ar trebui sa aiba mai multe zile libere, considerate sarbatori legale. Insa anul 2010 aduce doar patru zile libere din cele 11, cele mai multe fiind in zilele de sambata si duminica, astfel ca se pierd. Cum a fost si ziua de 2 ianuarie 2010, a doua zi din noul an, care s-a sarbatorit sambata. La fel cum si 1 Mai va fi sarbatorit tot intr-o zi de sambata.

Sfanta Marie din data de 15 august va fi intr-o zi de duminica. Prima zi de Craciun, 25 decembrie 2010, este sambata, iar a doua zi de Craciun, respectiv 26 decembrie, duminica. Asadar, pentru anul in curs au ramas zile libere legale doar: 1 ianuarie, a doua zi de Pasti, a doua zi de Rusalii (care au trecut deja) si 1 decembrie.

In prezent, romanii se numara printre cei mai harnici din Europa, avand doar 11 zile libere pe an. De cealalta parte, se afla Spania si Italia, ambele fiind printre campioanele Europei in ceea ce priveste zilele de relaxare. Spania are in medie 14 zile nelucratoare pe an, in timp ce romanii care muncesc in Italia stau acasa, legal, aproximativ 13 zile.

Cifrele exclud concediile legale de odihna, numarul de zile de pauza fiind de 21 de zile in toate cele trei tari. Romanii au mai putine sarbatori legale si decat vecinii lor din Uniune. Germania si Grecia au 14 zile libere, iar Austria, Italia, Bulgaria si Franta au cate 13. Si vecinii nostrii, ungurii, se pot lauda cu 13 zile libere pe parcursul anului. Asadar, conform datelor, romanii petrec cel mai mult timp la serviciu. Harnici, nevoie mare!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »