1.000 de euro pentru fiecare somer angajat

Magazin Salajean 19 decembrie 2008 0

1.000 de euro pentru fiecare somer angajat

Firmele care angajeaza someri vor primi suma de aproximativ 1.000 de euro pentru fiecare persoana incadrata in munca. Decizia a fost luata ca o masura impotriva crizei financiare si a fost introdusa printr-o ordonanta de urgenta 182/25.11.2008 si publicata in M.O. in 4 decembrie 2008. Insa bonusul de 1.000 de euro dat angajatorilor vine cu restrictii: vor trebui sa ii tina in firma pe noii angajati timp de trei ani. Angajatorul va primi, pentru fiecare persoana aflata in registrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj de minim trei luni, o suma egala cu de opt ori valoarea juridica sociala de referinta la data incadrarii in munca, ne-a explicat Ileana Sabau, directorul executiv adjunct al AJOFM Salaj.

Nu exista un numar maxim de persoane pe care angajatorul le poate contracta, insa, exista unele conditii.

Daca acesta desface contractul de munca mai devreme de cei trei ani de zile, este obligat sa restituie suma primita din bugetul AJOFM plus dobanda de referinta practicata de Banca Nationala a Romaniei la data desfacerii contractului de munca. De asemenea, daca renunta la somerul de 1.000 de euro, angajatorul nu va mai putea beneficia timp de doi ani de zile de nici o alta masura alocata din bugetul AJOFM. Pentru a nu exista tentative de inselaciune a sistemului, s-a introdus si o clauza foarte importanta. Pe locurile nou create nu se vor putea incadra in munca persoane care au avut deja contract de munca in ultima perioada de un an de zile. De altfel, nu vor putea beneficia simultan de alte masuri din bugetul de somaj, cum ar fi incadrarea in munca a absolventilor sau a altor persoane incadrate la categorii defavorizate, a precizat Sabau. Prin masura 84.3, si anume, prin cei 1.000 de euro/somer angajat, se doreste reducerea numarului somerilor si eradicarea somajului.

Comigex renunta la disponibilizari

Opt societati comerciale din Salaj, avand domenii de activitate in constructii, confectii, in industria neferoaselor si in transporturi au anuntat pentru lunile decembrie-martie ca vor face disponibilizari in randul angajatilor. Pana nu demult, numarul somerilor inregistrati la disponibilizari AJOFM Salaj era de 1.654, insa, la data de 18 decembrie, numarul lor a scazut. Societatea S.C. Comigex SRL a anuntat ca nu mai face disponibilizari, fiind vorba de 50 de persoane ce urmau a fi puse pe tusa. Dupa cum ne-a comunicat Ileana Sabau, daca societatile de constructii au anuntat disponibilizari pe motiv ca nu le permite perioada rece, sper ca, cel putin in prezent, sa tina cont de iarna destul de blanda si sa renunte la disponibilizari. Rata somajului inregistrata pentru luna octombrie a fost de 4,9 la suta, cu 0,3 procente mai mult decat rata somajului pe tara. Pentru anul 2009, Sabau a precizat ca un accent deosebit se va pune pe consilierea si formarea profesionala a persoanelor din mediul rural.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »