Vrei să ronțăi ceva? Ia un măr!

Merele sunt fructele care dețin recordul la vânzări, între toate fructele, alături de banane şi portocale. Oare de ce? Gustul lor irezistibil, dulce-acrișor, aroma inconfundabilă sau proprietățile pe care le au și care au făcut ca acest fruct să fie numit “scutul dulce împotriva bolilor”? Le putem găsi în orice anotimp, în nenumărate sortimente, culori, cu consistență, mărime și gust diferite. Mărul reprezintă cea mai potrivită gustare pentru a potoli pofta de “dulce”, pentru pauzele de la serviciu ori de studiu. Merele conţin o cantitate semnificativă de fibre solubile. A fost demonstrat ştiinţific faptul că aceste fibre au capacitatea de reduce tulburări intestinale, inclusiv diverticulita, dar și alte afecțiuni precum hemoroizii şi chiar unele tipuri de cancer.

Merele au capacitatea de a curăţa şi detoxifia, ajutând la eliminarea metalelor grele din organism, cum ar fi plumbul şi mercurul. Merele conţin pectină, iar aceasta la rândul ei ajută la reducerea nivelului de colesterol prin diminuarea secreţiei de insulină din sânge. Și diabeticii se pot bucura de aceste fructe, evident, consumate în cantități rezonabile. Specialiștii spun ca merele sunt cele mai bune fructe pentru persoanele care  au diabet, deoarece au un indice glicemic scazut (38 IG).  O serie de cercetători au constatat de-a lungul unor studii faptul că dacă reuşim să consumăm cinci mere pe săptămână, vom reuşi automat să reducem şi riscul de apariţie a bolilor respiratorii cum ar fi astmul sau bronşita. Potrivit medicinei chineze, merele contribuie la consolidarea inimii, potolesc setea, lubrifiază plămânii, scad mucoasa şi cresc fluidele corporale. Un produs obținut din mere este și celebrul oţet de mere, un produs care poate ajuta la prevenirea formării de pietre la rinichi, la digestie dar și în perioadele în care dorim să scăpăm de câteva kilograme.

Consumul unui măr înainte de masă a ajutat femeile să piardă cu până la 33 la sută  mai mult în greutate, faţă de femeile care nu au consumat un măr. Studiile indică faptul că zilnicul consum de mere (cel puţin un măr pe zi) poate reduce dezvoltarea bolilor de piele. Un măr conţine doar între 50 -80 de calorii şi nu are nici o grăsime sau sodiu. Merele sunt o sursă bogată de vitaminele C, A şi flavonoide, conţinând totodată cantităţi mai mici de fosfor, fier şi calciu.

Merele sunt o foarte bună sursă de potasiu, care promovează la rândul ei sănătatea inimii. Un simplu măr poate aduce beneficii variate de sănătate şi mai mult de atât, dispune şi de un gust delicios. Condiția de bază pentru a beneficia cu adevărat de proprietățile acestui fruct este aceea de a cunoaște sursa de achiziție și de a evita fructele care nu au pe etichetă proveniența și traseul urmat până când fructul a ajuns pe raft.

Cei mai mulți preferă merele autohtone, cumpărate de la producătorii atestați și nu de la samsarii din piețe care ridică din umeri ori mint, de multe ori, atunci când sunt întrebați de unde provin merele pe care le vând. Merele luate direct de la producători, fructe care nu au forma perfectă a celor de import, dar care sunt mai sănătoase și mai lipsite de substanțe folosite pentru a stimula creșterea sau a menține timp îndelungat aspectul proaspăt și fermitatea fructului. Desigur, nici merele din magazinele mari nu sunt mereu de evitat, atâta timp cât magazinul care le pune în vânzare ne poate demonstra cu acte în regulă, în cazul în care suntem curioși să aflăm, țara de proveniență și celelalte date legate de produs, obligatoriu menționate pe lot. O sursă verificată, certificată, iar mai apoi fructul foarte bine spălat și consumat ca atare, va ține medicul departe de noi, așa cum spune și celebra vorbă din popor.

 

Alte articole

Leave a Comment