Un milion de doze de vaccin antigripal pentru iarna 2012 – 2013

Mihaela Moldovan 6 septembrie 2012 0
Un milion de doze de vaccin antigripal pentru iarna 2012 – 2013

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona aproape un milion de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea gratuită a populaţiei la risc, în cadrul campaniei naţionale care va începe după 15 octombrie, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi.
Suma care va fi cheltuită în acest sens este de 11.900.000 de lei, iar dozele pentru vaccinare vor fi cumpărate din străinătate, din cauză că Institutul „Cantacuzino” şi-a închis linia de producţie. Licitaţia publică pentru achiziţionarea produsului a fost demarată deja, însă una din firmele participante a depus o contestaţie, MS aşteptând deocamdată rezolvarea situaţiei.
Acest an este primul în care pentru campania de vaccinare antigripală nu vor fi utilizate vaccinuri produse de Institutul „Cantacuzino”. Linia de producţie a instituţiei respective a fost închisă, după ce, în ianuarie, mai multe loturi cu doze de vaccin fabricate aici au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B.
Potrivit declaraţiilor făcute în această vară de ministrul Cepoi, soluţia ca Institutul „Cantacuzino” să fie salvat este ca el să fie preluat de către Antibiotice Iaşi şi Unifarm, care să investească în unitatea de producţie, creând astfel o structură de producţie şi distribuţie a medicamentelor, vaccinurilor şi imunomodulatoarelor.

Prioritate la imunizare

La fel ca anii trecuţi, în cadrul campaniei naţionale gratuite a MS, vor fi vaccinate persoanele din categoriile de risc, respectiv cele cu boli cronice, cu precădere respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical, studenţii care fac practică în unităţile sanitare.
În sezonul rece anterior, la nivel de judeţ nu a fost depistat niciun caz de gripă, spre deosebire de iernile trecute, când gripa a dat iama printre sălăjeni şi a făcut chiar victime. În Sălaj au fost imunizate antigripal, iarna trecută, peste 10.300 de persoane. Vaccinul gripal sezonier 2011-2012 a cuprins trei tulpini, respectiv A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »