Toţi bebeluşii născuţi la Spitalul Judeţean vor fi testati auditiv în mod gratuit

Programul de screening auditiv derulat de către Ministerul Sănătății a fost extins și în spitalele din subordinea autorităților locale, cărora le vor fi alocate fonduri pentru achiziţionarea de aparatură medicală necesară.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, distribuirea echipamentelor va fi demarată în 24 octombrie, pentru 188 de unităţi sanitare care vor implementa acest program, astfel încât copiii născuți în maternitățile de stat din România să beneficieze încă din prima lună de viață de un control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă. Printre ele, şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, unde screeningul auditiv neonatal se realizează încă din anul 2014, graţie efortului voluntar depus de către specialiştii unităţii, conştienţo de importanţa patologiei şi anticipând, practiv, măsurile legislative ulterioare, absolut necesare.

Despre acest proiect şi despre importanţa screeningului auditiv la nou-născuţi am vorbit cu dr. Anamaria Matioc, medic ORL în cadrul SJU Zalău, cea care a susţinut încă din 2009, când a intrat în echipa spitalului, necesitatea dotării celei mai mari unităţi sanitare din judeţ cu un aparat de otoemisiuni acustice.

Reporter: Când a fost dat startul programului de screening la Spitalul din Zalău?

Dr. Anamaria Matioc: Spitalul Județean de Urgență Zalău reușește, din anul 2014, să deruleze screening-ul auditiv neonatal la toţi nou-născuții care vin pe lume în maternitatea de la Zalău, grație aparaturii achiziționate prin proiecte pe care unitatea le-a derulat ȋn parteneriat cu Asociația Sprijin Independent pentru Spitalul Județean de Urgență Zalău – proiectul „O lume a sunetelor pentru toți” şi cu Societatea Română de Rinologie şi Chirurgie Endoscopică Rinosinusală – proiectul “Otoscreen”.
În 2015, Compartimentul ORL a fost dotat cu aparatură performantă de testare obiectivă a auzului, prin care pot fi diagnosticate afecţiunile auditive ale nou-născuţilor, printr-un proiect “Hearning diagnosis” al Asociaţiei “Audiosofia” în cadrul programului “Lumea prin culoare şi sunet”. În acest fel, SJU Zalău a devenit un important centru de diagnostic al hipoacuziei la copil.

Rep.: Câţi copii au fost testaţi până acum şi în câte cazuri au fost constatate probleme?

Dr. A.M.: În toţi aceştia ani au fost testaţi 6.625 de nou-născuţi, dintre care nu au trecut testarea din maternitate 253.

Rep.: De ce este importantă testarea nou-născuţilor?

Dr. A.M.: Surditatea la nou-născuţi este asimptomatică şi are un impact negativ important asupra dezvoltării copilului. Severitatea deficitului auditiv, mai ales dacă nu este reabilitat prin metode chirurgicale sau protetice adecvate, modelează copilul din multiple puncte de vedere. Din punct de vedere auditiv, copilul hipoacuzic poate fi oriunde între surdomutitate și limbaj defectuos, dar acestor impedimente li se adaugă dificultățile de integrare în colectivitățile școlare, progresul academic limitat și, nu în ultimul rând, frustrări și lipsa respectului de sine.
Utilitatea şi necesitatea screeningului auditiv la nou-născuţi derivă din numeroase argumente:
· surditatea este cea mai frecventă boala prezentă la naştere, afectȃnd ȋntre 1 şi 3 la 1.000 de nou-născuţi;
· boala nu poate fi detectată ȋn timp util fără teste specifice;
· screeningul hipoacuziei este simplu
· pentru copiii diagnosticaţi cu probleme de auz există soluţii medicale eficiente, ce pot asigura o dezvoltare auditiv-verbală normală;
· procesul de diagnostic şi tratament al hipoacuziei la nou-născut este unul profitabil pentru societate, deoarece investiţia iniţială, ce permite pacientului să aibă o viaţă personală, de familie şi profesională normală, este mai mică decȃt costurile pe care statul le-ar avea pentru ȋntreţinerea unei persoane cu handicap auditiv pentru toată viaţa.

Rep.: Care este vârsta ideală pentru efectuarea screening-ului?

Dr. A.M.: În prezent, pentru diagnosticul şi tratamentul hipoacuziei la nou-născut, standardul de aur, stabilit prin convenţii internaţionale, recomandă diagnosticarea surdităţii congenitale pȃnă la vȃrsta de 3-4 luni, protezarea auditivă pȃnă la 6 luni şi implantarea cohleară, acolo unde este necesară, ȋn jurul vȃrstei de 1 an.
Screeningul auditiv universal presupune testarea auditivă a tuturor nou-născuţilor la ambele urechi, indiferent de prezenţa sau absenţa factorilor de risc pentru hipoacuzie. Ordinul OMS 4/2017 pentru aprobarea Protocolului de screening auditiv universal la nou-născuţi în vederea standardizării metodei de testare auditivă prin otoemisiuni acustice ne arată foarte clar pașii, direcțiile și traseul pacientului hipoacuzic de la depistare și până la diagnosticare.

Rep.: SJU Zalău a fost cuprins în programul naţional de screening. Ce înseamnă acest lucru pentru unitatea medicală?

Dr. A.M.: Conform OMS 1230/2018 Spitalul Județean de Urgență Zalău este inclus printre unitățile de specialitate care implementează intervenția: spitale dotate cu echipamente de testare auditivă a nou-născuților la nivelul secțiilor de neonatologie, precum și personal instruit în domeniul testării auditive. Ca urmare a recomandărilor comisiei de ORL, avȃnd ȋn vedere că maternitatea spitalului nostru, a ȋnregistrat ȋn anul 2017, un număr de 1062 de naşteri (conform datelor deţinute la nivelul ministerului), ȋi sunt alocate două echipamente de screening auditiv prin otoemisiuni acustice.

Leave a Comment