Spitalele sălăjene, avertizate pentru documente incomplete

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj a finalizat zilele trecute controalele în unităţile sanitare cu paturi din judeţ. Timp de cinci zile, inspectorii instituţiei au verificat stocurile de medicamente, planificările medicilor, organizarea desfacerii de medicamente de medicamente în perioada sărbătorilor de iarnă, prevenirea situaţiilor care ar putea să apară în acest sezon, asigurarea asistenţei medicale în mediul rural sau menţinerea în stare bună a echipamentelor de urgenţă. Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a precizat că toate datele au fost trimise la Ministerul Sănătăţii. „Abia după ce Ministerul Sănătăţii va aproba planul de măsuri transmis şi va face publice rezultatele la nivel naţional, vom putea da, pe plan local, rezultatele”, a explicat Ligia Marincaş.

De asemenea, în perioada 9-12 decembrie, reprezentanţii DSP Sălaj au desfăşurat o acţiune de control, ce a vizat conformitatea unităţilor de transfuzie sanguină şi supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale. Potrivit informaţiilor primite de la directorul instituţiei menţionate, pentru neregulile constatate au fost date opt avertismente, stabilindu-se, totodată, un termen pentru remedierea acestora. „Au fost verificate toate cele şase unităţi cu paturi din judeţ. În principal, au fost identificate aspecte legate de întocmirea planului anual de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. Aspectele constatate nu au fost grave, printre acestea numărându-se neînregistrarea tuturor infecţiilor, a persoanelor care se ocupă de acestea, precum şi alte documente incomplete”, a explicat Ligia Marincaş.

Infecţiile nosocomiale sunt cele dobândite de pacienţi în cursul spitalizării pentru o alte afecţiuni (contaminarea bacteriană anterioară internării cu manifestare clinică intraspitalicească nu reprezintă o infecţie nosocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil şi după externare. Rata acestor infecţii în patologia infecţioasă generală este de 5-20 la sută (incidenţa maximă, de 28-30 la sută, în serviciile de reanimare), fiind responsabile de 70 la sută din decesele înregistrate în serviciile de chirurgie generală.
Infecţia nosocomială determină consecinţe importante atât în plan medical, cât şi în plan economic (sanitar şi nu numai): infecţii respiratorii grave la cei intubaţi mai multe zile, complicaţii postoperatorii tardive (peritonite postoperatorii tardive, abcese intraperitoneale, granuloame de corp străin, etc.), posibile intervenţii chirurgicale ulterioare, prelungire a duratei de spitalizare, incapacitate temporară, prelungită sau definitivă de muncă.

La spitalul din Şimleu: personal insuficient şi echipamente învechite
În ceea ce priveşte verificarea conformităţii unităţilor de transfuzie sanguină, în perioada menţionată, reprezentanţii DSP Sălaj au controlat două astfel de compartimente, respectiv cel din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi cel al Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei. „S-a urmărit respectarea normelor sistemului de hemovigilenţă, asigurarea trasabilităţii, precum şi asigurarea regulamentului privind sistemul de raportare şi înregistrare în cazul apariţiei incidentelor severe. Dacă unitatea din cadrul Spitalului Judeţean s-a conformat, în bună parte, prevederilor, existând dotări conform cerinţelor, la Şimleu Silvaniei, s-a constatat că nu există personal special încadrat pentru transfuzii, ci personalul de la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) asigură funcţionarea unităţii de transfuzie sanguină. De asemenea, dotarea cu echipamentele necesare este doar parţial efectuată, totodată, o parte din cele existente ar trebui înnoite „, a precizat directorul DSP Sălaj, adăugând faptul că s-au dat termene pentru remedierea deficienţelor constatate.

 

 

 

Leave a Comment