Spitalele din Sălaj plâng după personal

Mihaela Moldovan 11 octombrie 2012 2
Spitalele din Sălaj plâng după personal

Deficitul de personal medical este una din problemele acute cu care se confruntă spitalele din Sălaj. În ultimii ani, situaţia s-a agravat pe fondul plecărilor masive din sistem: tot mai mulţi medici şi asistenţi medicali şi-au părăsit locurile de muncă din unităţile de stat româneşti pentru a lucra peste graniţă, unde remuneraţiile sunt net superioare şi unde condiţiile de lucru sunt mai bune. Concursul de rezidenţiat din luna noiembrie ar putea aduce noi angajaţi în spitale, însă cel mai devreme în 2018, când tinerii medici vor finaliza studiile.
Potrivit unui tabel postat pe rezidentiat.ro, în spitalele din Sălaj este nevoie urgentă de 18 medici şi un farmacist, iar pentru a amortiza aceste deficit, conducerile unităţilor medicale au scos la concurs posturile respective, sperând să găsească oamenii potriviţi la sesiunea din 25 noiembrie 2012 a rezidenţiatului.
Cele mai multe posturi sunt scoase la concurs de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, unde este nevoie de medici în secţiile Anestezie şi Terapie Intensivă, Cardiologie, Medicina Muncii, Urgenţă, Interne, Medicină Sportivă, Neonatologie, Obstetrică – Ginecologie, Oncologie, Recuperare medicală fizică şi balneologie, Reumatologie şi Urologie. Tot la cel mai mare spital din judeţ este nevoie de un farmacist pentru farmacia cu circuit închis, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Laurenţiu Barna. “Concursul din noiembrie ne va putea aduce noi angajaţi abia începând cu 2018, când tinerii vor finaliza studiile de rezidenţiat. Pentru aceasta, noi am întocmit un necesar de personal, bazându-ne pe evaluarea situaţiei. Am luat în calcul nevoia de angajaţi pentru secţiile şi compartimentele din spital care s-au dezvoltat în ultimul timp sau care se vor dezvolta în anii următori, dar şi plecările din spital, întrucât până în 2018 vom avea medici care vor împlini vârsta de pensionare. Odată întocmit, necesarul respectiv a fost trimis la Ministerul Sănătăţii, în vederea concursului de rezidenţiat din noiembrie. Sper din tot sufletul să găsim personal, chiar avem nevoie de el”, a declarat Laurenţiu Barna.
La Spitalul Orăşenesc Jibou a fost scos la concurs un post pentru cabinetul de Chirurgie (în ambulator integrat, n.r), în timp ce la Spitalul Orăneşesc din Şimleu Silvaniei, conducerea unităţii speră să găsească în urma concursului de rezidenţiat din noiembrie doi medici – un pediatru şi un medic ORL-ist, acesta din urmă pentru cabinetul din amulator integrat.
Şi Serviciul Judeţean de Urgenţă (SJA) Sălaj are mare nevoie de personal, în condiţiile în care echipajele de pe ambulanţe sunt pe teren 24 de ore din 24, iar fiecare zi înseamnă zeci de intervenţii şi răspunsuri la solicitările populaţiei. Purtătorul de cuvânt al SJA Sălaj, Liviu Varga, a declarat că au fost scoase la concurs două posturi de medici de familie, unul la staţia din Zalău şi unul la cea din Şimleu Silvaniei, însă sunt slabe şanse să se găsească personal. “Noi am mai scos posturi la concurs şi în alte dăţi şi nu am avut succes. Nu sunt oameni care să vină la concurs, nu pot spune din ce cauze anume. În prezent, lucrăm cu şase medici, din care cinci sunt la Zalău şi unul la Jibou. Avem mare nevoie de personal. După cum se vede, la Şimleu Silvaniei nu avem niciun medic, iar intervenţiile sunt multe şi solicitările vin din întreg judeţul”, a declarat Liviu Varga.
Pentru posturile publicate pentru unităţile medicale din Sălaj, concursul de rezidenţiat va avea loc la Cluj Napoca.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. sefa de personal 11 octombrie 2012 at 12:59 - Reply

    In spitalul din Zalau sunt medici “valorosi” dupa cum s-a exprimat seful: dr. Ladariu in presa. Adica, dupa domnia s-a, unul face cat cinci. Evident, la prostie!

  2. florin 12 octombrie 2012 at 17:03 - Reply

    domnia sa: nu domnia s-a – nea vasilica

Lasa un Raspuns »