Sălajul va primi doze de vaccin pentavalent pentru bebeluşi

Mihaela Moldovan 9 octombrie 2012 0
Sălajul va primi doze de vaccin pentavalent pentru bebeluşi

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona rapid, prin procedura de negociere directă, o cantitate de vaccin pentalavent, utilizat pentru imunizarea bebeluşilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi meningitei bacteriene, după ce licitaţia pentru achiziţionarea acestui produs, derulată în vară, a fost anulată. În Sălaj, imunizarea noilor născuţi nu a prezentat probleme majore, ca în alte judeţe, dar s-au înregistrat, totuşi, situaţii în care dozele de vaccin nu au fost suficiente.
Cu toate că anunţau în vară că procedura de achiziţie a dozelor de vaccin pentavalent a fost finalizată şi că produsul va fi trimis în teritoriu, reprezentaţii Ministerului Sănătăţii (MS) s-au văzut cu planul dat peste cap, după ce licitaţia a fost anulată. Ca urmare, MS va achiziţiona rapid, prin procedura de negociere directă, o cantitate de vaccin care să asigure necesarul din această perioadă. “Precizăm că procedura rapidă care se va finaliza în aproximativ două săptămâni este necesară deoarece procedura de achiziţie a acestui produs a fost anulată”, se arată într-un comunicat de presă remis de MS.
În Sălaj, imunizarea bebeluşilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi a meningitei bacteriene nu a fost întreruptă, aşa cum a fost cazul în alte judeţe din ţară unde stocurile de vaccin au fost total epuizate, dar există, totuşi, situaţii în care sunt necesare unele recuperări. “În Sălaj, vaccinarea nu a fost oprită, în sensul că nu au existat goluri de vaccin, chiar dacă dozele nu au ajuns aşa cum ne-am fi dorit. În fiecare an, MS ne cere să trimitem un necesar de vaccin, pe care îl calculăm după ce analizăm potenţialul la nivel de judeţ. Ce este important de reţinut este faptul că acum, după licitaţie, există vaccinuri, care vor fi trimise în judeţe, iar în Sălaj vaccinarea nou – născuţilor se va derula fără probmele şi vor putea făcute şi acele recuperări, acolo unde este cazul”, a declarat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş.
Vaccinarea copiilor cu vârsta de până la un an este inclusă în Programul Naţional de Imunizare, costurile fiind suportate de MS, iar vaccinurile sunt distribuite prin Direcţiile de Sănătate Publică judeţene. Vaccinul pentavalent se administrează copiilor la 2, 4, 6 şi 12 luni pentru imunizarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi împotriva altor infecţiilor invazive produse de Haemophilus Influenza
În ceea ce priveşte cumpărarea vaccinului hexavalent, care imunizează împotriva bolilor precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, h.influenzaeb, hepatitic B, MS a făcut toate demersurile necesare la compania GlaxoSmithKline pentru furnizarea produsului. “Această companie a notificat MS că poate furniza produsul cu o întârziere de două săptămâni faţă de prevederile contractuale. Astfel, după data de 5 octombrie anul curent, produsele vor fi livrate de către producător, iar MS va avea posibilitatea de a le distribui în teritoriu pentru continuarea imunizărilor”, au declarat reprezentanţii MS.
Vaccinul hexavalent se administrează copiilor în vârstă de 2-6 luni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »