Ridichea neagră, o comoară pentru sistemul imunitar

Iarna, sistemul nostru imunitar este pus la grea încercare. De aceea, trebuie să luăm măsuri specifice de întărire a imunității, de preferat prin metode cât mai naturale, ridichea neagră fiind un aliat de nădejde. Preparatele pe bază de ridiche neagră sunt astăzi utilizate pentru combaterea și ameliorarea multor afecțiuni, de la banalul guturai, până la calculii renali.

Ridichea neagră este recunoscută pentru conținutul ridicat de vitamine, minerale și alte substanțe benefice pentru organism. Este o legumă foarte bogată în vitaminele B și C, dar și o sursă bună de calciu, potasiu, cupru și sulf, fosfor, fibre alimentare. Toate acestea fac din ridichea neagră un aliment imbatabil în susținerea unui sistem imunitar foarte bun, dar și pentru prevenirea sau tratarea multor afecțiuni.

Printre beneficiile consumului de ridiche neagră regăsim conținutul mare de fibre alimentare, care ajută la îmbunătățirea tractului gastrointestinal, la hidratarea intestinelor, în felul acesta eliminându-se efectul nociv al constipației. Aceasta ajută și la detoxifierea ficatului și stimularea acestuia în producerea bilei.

Un consum constant de ridiche neagră duce la creșterea rezistenței organismului împotriva diferitelor infecții atât intestinale cât și ale sistemului respirator. Acest lucru este explicat prin conținutul mare de substanțe antibacteriene pe care le conține.

Inclusiv hipotiroidismul poate fi ameliorat cu ajutorul compușilor din sulf, care contribuie la menținerea unui nivel echilibrat a secreției de hormoni tiroidieni.

Sucul de ridiche neagră contribuie la calmarea tusei și la fluidificarea secrețiilor bronhice ducând la eliminarea lor. Este deosebit de eficient pentru durerile și disconfortul associate cu broșitele, răcelile, virozele respiratorii, stările febrile. Mai mult, aceasta este recomandată chiar şi în cazuri de gripă. Tratează atât tusea seacă, cât și cea productivă.

Sucul se prepară clasic, la storcărcător și se poate combina foarte bine cu un măr, un morcov sau o țelină. Siropul îl poți prepara după rețeta prezentată la finalul articolului.

Această legumă de multe ori neglijată sau trecută cu vederea pe tarabele din piețe, stimulează digestia, combate starea de oboseală prin remineralizarea organismului. Având un conținut bogat de potasiu, ridichea neagră ajută la reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația sanguină. Antioxidanții din ridiche scad nivelul colesterolului din sânge. Are proprietăți diuretice. O jumătate de pahar de suc în fiecare dimineaţă drenează rinichii și ajută la dizolvarea calculilor renali.

Ridichea neagră poate trata scorbutul (o afecțiune cauzată de carența de vitamina C, care duce la descuamarea severă a pielii) și rahitismul datorită conținutului mare de vitamina C.

Prepararea siropului

Pentru prepararea  siropului ai nevoie de o singură ridiche neagră, de vreo 300-400 de grame şi de miere de bună calitate. Dacă nu ai miere sau persoana care consumă este alergică la miere sau este un copil mai mic de 2 ani, poţi folosi zahăr, de preferat cel din trestie, nerafinat, brun. Dar cu miere, eficienţa siropului este mai mare. Spală bine ridichea, apoi usuc-o. Dacă nu stă dreaptă când o aşezi pe masă, poţi să tai partea inferioară astfel încât să stea dreaptă sau pune-o într-un pahar. Taie partea superioară, ca un capac şi pune-o deoparte. Scobeşte cu un cuţit interiorul ridichii, lăsând pereţii cu grosimea de 2 cm. 

Pune două linguri de  miere, astfel încât să se umple mai mult de jumătate din gaură. Dacă mergi pe varianta cu zahăr, pune patru linguri de zahăr. Închide ridichea cu partea superioară decupată mai devreme (capacul) şi lasă să stea în acest fel peste noapte. Se poate adăuga, după gust, și zeama de la o jumătate de lămâie. Dimineaţă, în interiorul legumei, vei găsi un sirop dulce şi gustos, pe care cei mici îl vor adora. Administrare: copii – o linguriţă de 4-5 ori pe zi, înainte de masă, ar adulţii o lingură, de 4-5 ori pe zi, înainte de masă. Nu se bea apă și nu se consumă niciun aliment timp de cel puțin o jumătate de oră după administrare.

 

 

Alte articole

Leave a Comment