Punct aeromedical la Zalău

Flavia Pintea 25 aprilie 2013 0
Punct aeromedical la Zalău

Zalăul se află pe lista localităţilor unde Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne intenţionează să deschidă un nou punct aeromedical, în vederea acoperirii în totalitate a teritoriului naţional şi a surtării timpului de intervenţie. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului, în această perioadă se execută o serie de misiuni de cercetare aeriană pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, având ca scop operaţionalizarea Punctului de Operare Aeromedicală Constanţa (SMURD Constanţa). Cu această ocazie, inspectorul general, Dorel Grădinaru, va discuta cu autorităţile locale în vederea identificării locurilor adecvate pentru aterizarea elicopterelor SMURD, precum şi pentru a stabili modalităţile şi situaţiile în care se poate solicita acest tip de ajutor.

În prezent, astfel de Puncte există în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Arad şi Craiova, urmând deschiderea celui de la Constanţa. De asemenea, în perspectivă, pentru acoperirea în totalitate a teritoriului naţional şi implicit, pentru scurtarea timpului de intervenţie, se are în vedere deschiderea unor noi puncte aeromedicale, la Galaţi şi Zalău.
În Zalău, elicopterele SMURD au la dispoziţie o singură locaţie pentru aterizare, respectiv terenul de fotbal al unităţii militare. Ultima intervenţie de acest fel a avut loc la finele săptămânii trecute, când un elicopter SMURD a fost solicitat pentru transportarea la Clinica de Neurochirurgie din Târgu Mureş a unui bărbat de aproximativ 60 de ani, din Horoatu Crasnei, grav rănit în urma unui accident.
SMURD foloseşte pentru misiunile de salvare aero-medicale elicopterul uşor multifuncţional Eurocopter EC 135 T2+, aflat în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »