Profesioniştii în sănătate dezbat la Zalău problema infecţiilor nosocomiale

Cadre medicale din ţară şi din Marea Britanie, experţi în sterilizare şi profesionişti din sistemul de sănătate participă, în aceste zile, la cea de-a şaptea ediţie a Conferinţei de Sterilizare, organizată la Zalău, de către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) şi Consiliul Judeţean Sălaj.
Tema ediţiei o reprezintă „Mediul de spital care vindecă – curat şi sigur pentru pacient”, în cadrul conferinţei fiind dezbătute probleme actuale privind infecţiile nosocomiale din spitale. Potrivit Ramonei Marincaş, director de îngrijiri la SJU Zalău, în acest an participă la conferinţă cea mai numeroasă delegaţie de specialişti din Marea Britanie, doctori şi asistente medicale, care prezintă noutăţile prevăzute de normele europene în prevenirea şi controlul infecţiilor in spitale.
Pe parcursul a două zile, în 19 şi 20 mai, specialiştii în sănătate susţin diverse lucrări ştiinţifice pe subiecte variate, de la aspecte legate de mediul de spital ori prezentarea riscurilor care pot apărea ca urmare a unor proceduri sau intervenţii medicale în spitale sau în ambulator, la avantajele şi riscurile antibioticoterapiei ori tehnicile de comunicare.
Absent, pentru prima dată în ultimii şapte ani de la această conferinţă, preşedintele Asociaţiei Medical Support in Romania, Patrick Calhoun, a transmis participanţilor că evenimentul este cea mai mare confirmare a unei munci începute acum 26 de ani. Potrivit mesajului său, ideea organizarii unui astfel de acţiuni a aparţinut exclusiv celor de la Spitalul Judeţean, şi în special celor din echipa de la Sterilizare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a precizat că siguranţa pacientului, în momentul în care acesta intră în spital a fost dintotdeauna o problemă actuală. „Fiecare spital se preocupă ca acest aspect să fie îmbunătăţit şi să existe un control permanent faţă de infecţiile care pot să provină din spital. Acesta însă este o problemă de resursă. Spitalele publice îşi doresc să devină performante într-o ecuaţie în care aproape fiecare element este la nivelul de cost cel mai scăzut: investiţii la preţul cel mai mic, dotări, medicamente şi dezinfectanţi la preţul cel mai mic, salarii… Cred că e greşit ceva în această ecuaţie, pentru că performanţa înseamnă şi resursă adecvată nivelul pe care ţi-l doreşti”, a opinat Marc. Oficialul a subliniat că şi angajaţii spitalului sunt la fel de expuşi ca pacienţii. „Personalul medical lucrează acolo în fiecare zi, an de an, o viaţă întreagă şi despre ei nu vorbeşte nimeni”, a mai spus şeful CJ Sălaj.

2 Thoughts to “Profesioniştii în sănătate dezbat la Zalău problema infecţiilor nosocomiale”

  1. Tăunu

    Sunt bune şi conferinţele dar, în sănătate trebuie zdrobită mafia care a permis, 8 ani, să fie folosită apă chioară+săpun de la Hexi, pe post de dezinfectant. Din această mafie fac parte şi managerii de spitale care au raportat, ani de zile, 0,2 % infecţii intraspitaliceşti când ele sunt de vreo 20 de ori mai mare, cca 10 %, după unii specialişti !

  2. Anonim

    Sa nui uitati si pe cei de dupa menegar ca nu poate singur nenorocitu,,,,,,,,,,,,,

Leave a Comment