Pliculețele cu tratament anti-răceală – doldora de sare

Infocons a realizat un studiu asupra medicamentelor/suplimentelor alimentare tip pulbere pentru soluție orală și a suplimentelor alimentare împotriva răcelii și gripei. Au fost analizate 17 produse. Distribuitorii sunt: Smithkline Beecham S.A. (Coldrex Max Grip Lemon, Coldrex Honey&Lemon, Coldrex Lemon, Coldrex MaxGrip Fructe de pădure&Mentol), Bristol Myers Squibb KFT (Fervex pentru adulți, Fervex pentru copii), Zentiva KS (Modafen Hot Drink), SC Slavia Pharm SRL (Faringo Hot Drink), Wrafton Laboratories Limited (Revigrip Hot Lemon Max), Glaxosmithkline Consumer Healthcare (Theraflu Extra răceală și gripă, Theraflu SINUS răceala și gripă), Zdrovit (Gripovit Junior, Gripovit Max C),  Fiterman Pharma SRL (Propolis C Răceala&Gripă pentru copii și adulți), Angelini Pharma Österreich (Tantumgrip – lămâie, lămâie&miere, portocală) și Vitar s.r.o (Herbaflu răceală și gripă). Din punct de vedere al conținutului de sodiu, 36,84 la sută din produse au înregistrat cantități de sare, variind între 42,2 și 135,8 mg. Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă consumul a mai mult de 5 g (echivalentul unei lingurițe) de sare zilnic.

Cantitatea medie de sare consumată de o persoană zilnic este de 9-12 grame. Reducerea acesteia la mai puțin de 5 grame poate reduce riscul de boli cardiovasculare, infarct sau accident vascular cerebral. De altfel, în România, în perioada 2010-2016, 576.328 de persoane au suferit un accident vascular cerebral. Aceste pliculețe medicamente sub formă de praf solubil în apă, conțin, după caz, cantități de sare cu mult peste limita recomandată, în fiecare pliculeț. Sorin Mierlea, președinte InfoCons, atrage atenția asupra neajunsurilor mari pe care le aduce organismului, o cantitate de sare peste limita recomandată de medici, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, copiilor, persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace, circulatorii, cu hipertensiune arterială și cei cu imunodepresie.

 “Chiar dacă este vară, putem răci. Răcim și iarna, răcim și primăvara, chiar și toamna. Indiferent când răcim, mulți dintre noi mergem repede la prima farmacie și cumpărăm tot felul de produse de răceală, de cele mai multe ori fără recomandarea medicului. Astfel, ajungem la celebrele ”plicuri de răceală”, substanțe cu care sperăm să ne facem bine cât mai repede. Ar trebui să fim atenți la ce conțin aceste produse, deoarece multe dintre ele conțin substanțe active, dar și mulți coloranți, aromatizanți, zahăr pentru a le îndulci. Dacă ne uităm pe eticheta unui astfel de produs, nici nu știm dacă suntem în galantarul cu mâncare sau cu medicamente. Dar atenție, astfel de produse conțin și sare! Cred că nimeni nu s-ar fi gândit la așa ceva, și în condițiile în care ingerăm sare din tot felul de produse agro-alimentare, ne mai trezim cu sarea și în produsele care ar trebui să ne facă bine. Trebuie să fim atenți pentru că, mâncând multă sare, s-ar putea să fim nevoiți să ne întoarcem la farmacie.”

 

Alte articole

Leave a Comment