Peste 33.000 de sălăjeni suferă de hipertensiune arterială

magazinsalajean 4 aprilie 2013 0
Peste 33.000 de sălăjeni suferă de hipertensiune arterială

Ziua internaţională a sănătăţii debutează în acest an sub sloganul “Verifică-ţi tensiunea, elimină-ţi riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral”. Evenimentul, care are loc în 7 aprilie, îşi propune diminuarea consumului de sare ca modalitate eficace de reducere a tensiunii arteriale.
Hipertensiunea, denumită şi inamicul tăcut, este cauza care duce la tot mai multe accidente vasculare cerebrale sau la boli de inimă, infarct şi implicit, la deces. Principalii factori care duc la apariţia hipertensiunii arteriale sunt alimentaţia bogată în grăsimi, excesul de sare, obezitatea, stresul, sedentarismul, consumul ridicat de alcool, tutun, cafea, vârstă sau ereditatea.
Modificările stilului de viaţă sunt extrem de eficiente în reducerea tensiunii arteriale crescute şi pot fi realizate prin adoptarea unei diete sănătoase, reducerea consumului de sare, menţinerea greutăţii fizice în limite normale, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool.
Conform datelor statistice, la sfârşitul anului 2012, în judeţul Sălaj se aflau în evidenţele medicilor de familie un număr de 33.582 bolnavi cu hipertensiune arterială, ceea ce reprezintă o prevalenţă de 14 la sută.

Ramona Vaida

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »