O nouă „provocare” pentru copii: pe cât de absurdă, pe atât de periculoasă

Un nou joc, extrem de periculos pentru sănătatea copiilor și adolescenților, face furori pe internet, mai precis un nou joc-provocare pe care, din păcate, tot mai mulți tineri îl încearcă și îl promovează pe rețelele de socializare. Este vorba despre Provocarea capsulei cu detergent, un joc extrem de dăunător și care poate provoca probleme grave de sănătate celor care se încumetă să le demonstreze celorlalți prieteni ori admiratori virtuali, „vitejia” lor. Pur și simplu, persoana trebuie să strivească între dinți o capsulă de detergent concentrat, de rufe, de tipul celor existente și la noi în comerț, bicolore.

Pe YouTube există deja sute de astfel de filmuleţe, iar din câte se pare, această provocare a început să fie tot mai populară chiar la începutul lui 2018. Riscurile sunt însă imense, pentru că adolescenţii fac acest joc în mod inconştient, fără să se gândească la felul în care îşi pun sănătatea în pericol. Provocarea se numeşte „Tide pod Challange” (de la brandul mondial de dero Tide) şi în mediul online deja există sute de cazuri în care tinerii au încercat să muşte sau să înghită cu totul pacheţelele cu detergent. Dacă reuşesc, tinerii sunt consideraţi „eroi”. Medicii au avertizat pe toată lumea cu privire la această practică foarte periculoasă, produl având o toxicitate ridicată și o grămadă de substanțe chimice care, mai ales în concetrația existentă în acele pernuțe, pot provoca probleme grave de sănătate existând chiar și un risc de mortalitate.

Chiar dacă nu e vorba de o cantitate mare, riscurile sunt foarte mari, pentru că acel detergent este extrem de concentrat şi chiar şi o doză foarte mică ar putea deveni fatală. „O cantitate infimă din acel detergent regăsit in capsule ar putea cauza arsuri la nivelul cavității bucale, traheei sau stomacului, poate provoca diaree şi stări repetate de vomă. În unele cazuri, detergentul ar putea ajunge până la plămâni şi poate produce un stop respirator”, au spus medicii. Atenție, așadar, la copiii și tinerii care, de multe ori, vor să devină „eroii” internetului, ignorând riscuri care, așa cum știm, fac de multe ori diferența între viață și moarte.

 

 

Leave a Comment