Noi controale în spitalele sălăjene

 

Cele patru unităţi spitaliceşti din judeţ vor fi verificate, din nou, timp de trei luni, începând din martie, de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. Ministrul Sănătăţii a dispus o serie de controale la capitolul curăţenie, cerând în acest sens şi sprijinul autorităţilor judeţene. Măsura a fost luată în urma “numeroaselor exemple apărute în mass-media referitoare la condiţiile igienico-sanitare precare din unele unităţi sanitare”. Primii vizaţi de eventualele sancţiuni, dacă vor fi găsite nereguli, sunt managerii de spitale. Controalele se vor încheia în 31 mai, iar rezultatele vor fi făcute publice la sfârşitul lunii iunie.
Pe de altă parte, reprezentanţii DSP Sălaj susţin că se aşteaptă adresa din partea Ministerului, în care vor fi prezentate obiectivele controalelor, precum şi durata acestora. „Astfel de activităţi sunt cuprinse în planul anual de acţiuni tematice. Deocamdată nu s-au primit mai multe detalii, alte indicaţii suplimentare, dacă se doreşte a fi verificate alte aspecte în plus faţă de controalele efectuate în anii precedenţi. De altfel, înaintea demarării oricărei acţiuni tematice se trimite o adresă prin care sunt stabilite obiectivele acesteia”, a explicat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Potrivit celor declarate de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, Eugen Nicolăescu, există minime reguli de igienă care nu sunt respectate în multe din spitalele publice din ţară şi managerii trebuie “responsabilizaţi”. “Dacă ştim că banii nu sunt suficienţi pentru a schimba radical situaţia din sistem, foarte multe alte elemente ţin de management, de gospodărire. Condiţiile igienico-sanitare. Faptul că nu se mătură, nu se spală, sunt gândaci, nu înseamnă că nu sunt bani, dar să faci lucruri elementare poţi. Drept urmare, am dispus ca, trei luni de zile, inspecţia sanitară de stat să intre în toate spitalele publice din România şi să îi împingă pe manageri. Probabil aşa vor înţelege şi ei că au responsabilităţi foarte mari, nu le trebuie bani mulţi pentru asta. Ca să dai cu mopul, cu apă, nu cred că ai nevoie de averi”, a explicat oficialul.
Ba mai mult, Nicolăescu a trimis preşedinţilor de consilii judeţene o scrisoare prin care îi informează despre acţiunea ce va demara din 1 martie, totodată, adresându-le rugămintea de a susţine demersurile Ministerului prin asigurararea colaborării dintre structura de specialitate a Consiliului Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică din judeţ.
În acest context, reprezentanţii administraţiei judeţene susţin că o unitate spitalicească care îşi propune să ofere servicii de calitate pacienţilor trebuie să aibă în vedere, permanent, menţinerea unei stări optime de curăţenie. De altfel, potrivit acestora, investiţiile făcute în ultima perioadă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău au avut ca obiectiv, printre altele, îmbunătăţirea calităţii actului medical şi menţinerea unei stări generale de curăţenie ca o componentă a actului medical de calitate. „La fel ca şi celelalte unităţi spitaliceşti, şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău are un program privind curăţenia, dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea, iar conform proiectului de buget pentru 2014 vor fi asigurate resursele financiare necesare procurării materialelor şi produselor destinate acestor activităţi. Controlul în această zonă este şi o componentă a programului de monitorizare a infecţiilor nozocomiale. Cred că un spital care îşi propune să ofere servicii de calitate pacienţilor şi condiţii optime de lucru celor care sunt implicaţi în actul medical trebuie să aibă în vedere, permanent, menţinerea şi întreţinerea unei stări optime de curăţenie în toate componentele unităţii sanitare”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

Documente incomplete, neregulile constatate la ultimul control
Ultima acţiune de control desfăşurată de inspectorii DSP Sălaj în unităţile spitaliceşti din judeţ a avut loc la începutul lunii decembrie 2013, în intervalul 9-12. Verificările au vizat conformitatea unităţilor de transfuzie sanguină şi supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale. Potrivit informaţiilor primite de la directorul DSP Sălaj, pentru neregulile constatate au fost date opt avertismente, stabilindu-se, totodată, un termen pentru remedierea acestora. “Au fost verificate toate unităţile cu paturi din judeţ. În principal, au fost identificate aspecte legate de întocmirea planului anual de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. Aspectele constatate nu au fost grave, printre acestea numărându-se neînregistrarea tuturor infecţiilor, a persoanelor care se ocupă de acestea, precum şi alte documente incomplete”, a explicat Ligia Marincaş.

Leave a Comment