Managerul Spitalului de Urgenţă Zalău: “Banii din coplată vor ajunge pentru cumpărarea botoşeilor”

Andreea Vilcovschi 1 aprilie 2013 0
Managerul Spitalului de Urgenţă Zalău: “Banii din coplată vor ajunge pentru cumpărarea botoşeilor”

Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău vor plăti la externare cinci lei, au decis, luni, membrii Consiliului de Administraţia al unităţii sanitare. În opinia managerului Laurenţiu Barna, suma ce se va colecta din această taxă va fi una modică, în condiţiile în care cea mai mare parte a bolnavilor care beneficiază de serviciile spitalului intră în categoria persoanelor scutite de coplată. “Anul trecut, de exemplu, la Spitalul Judeţean s-au înregistrat 24.500 de externări. Dintre acestea, pentru cel mult 8.000 ar fi trebuit achitată această taxă, ceea ce înseamnă că în cursul unui an suma colectată s-ar ridica la maxim 40.000 de lei. Vorbim despre o sumă destul de mică, în condiţiile în care într-o singură lună, cheltuielile cu medicamentele se ridică la 300.000 de lei. Banii strânşi din coplată ar fi suficientă pentru a acoperi cheltuielile cu botoşeii”, a precizat Barna.

Acesta susţine că în mai mult de jumătate dintre pacienţii din 2012 s-au internat prin urgenţă, această categorie fiind, scutită, prin lege, de coplată. Alţi 1.700 pacienţi au fost gravide, şi această categorie fiind exceptată de la plata taxei de externare.

Potrivit legislaţiei, pentru serviciile de urgenţă, cele primite în ambulatoriul de specialitate, pentru medicina de familie şi în cazul analizelor medicale, pacienţii nu vor plăti nimic în plus. Coplata nu se aplică pentru copiii cu vârste de până la 18 ani, pentru tinerii între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. De asemenea, sunt scutiţi de la coplată şi ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate care nu au venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc 740 lei pe lună.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »