Mafia medicamentelor pregătește lovitura decisivă: primele victime – pensionarii și cei cu venituri mici

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a făcut, zilele trecute, un anunț îngrijorător: mii de medicamente ieftine, având aceeași substanță activă cu cele de firmă dar care au prețuri triple, sunt la un pas să fie scoase din producție sau delistate în perioada imediat următoare, printre ele aflându-se medicamente esențiale în tratamentul afecțiunilor oncologice, al afecțiunilor cardiovasculare, neurologice și gastrointestinale. Pe scurt, un plan de exterminare al celor cu venituri mici sau medii – cei mai mulți dintre noi – precum și al pensionarilor, cei care lună de lună se luptă la limita supraviețuirii pentru a putea să-și achiziționeze, pe lângă hrană, și medicamentele de care depinde viața lor.
Reprezentanții APMGR spun că principală cauza a dispariției acestora este taxa clawback, aplicată în mod uniform atât medicamentelor scumpe, de câteva mii de euro, cât și celor ieftine, generice, care costă câteva zeci de lei. Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

Taxa clawback a ajuns deja la 24.13 la sută în primul trimestru al acestui an, față 19.86 la sută în primul trimestru al anului trecut sau de 15.62, în primul trimestru al anului 2016. Având în vedere că taxa clawback se aplică la un preț al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor și farmaciilor, care devin fixe la un preț al medicamentului mai mare de 300 de lei, impactul pe medicamentele ieftine este considerabil mai mare. Producătorii de medicamente generice nu mai pot susține un consum de care nu sunt responsabili și care crește în special din cauza introducerii necondiționate pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovative.

Medicamente de importanță vitală își așteaptă osânda

Printre medicamentele cu risc major de a scădea sub limita profitabilității și de a dispărea de pe piață sunt: Tamoxifenul (tratamentul unor tumori, tratamente hormonale), Bleomicina (leucemie, afecțiuni hematologice), Fluorouracil,  Cisplatin Flutamida – toate trei folosite în afecțiunile oncologice, Memantine (demența), Gentamicina (infecții germeni rezistenți intra-spitalicești), Theophyllinum (astm), Captopril (hipertensiune, insuficiență cardiaca), Furosemid (insuficiență cardiaca, ciroză hepatica), Ranitidina inj (afecțiuni gastrointestinale), Indapamida (afecțiuni cardiovasculare). Acestea sunt doar câteva dintre medicamentele cu risc de scoatere din producție, lista întreagă, potrivit unor surse din cadrul Asociației conținând aproximativ 2.000 de medicamente generice.

Aceste medicamente care conțin aceeași substanță activă și au același efect ca și medicamentele care d emulte ori au prețuri literalmente astronomice. Pensionarii, cei care fac parte din cea mai defavorizată categorie socială ca venituri și nivel de trai, dar și cei care se bazau cel mai mult pe aceste medicamente, vor fi primii asupra cărora se va abate această decizie anunțată ca fiind inevitabilă.  APMGR estimează că, în condițiile menținerii mecanismului actual, taxa clawback va ajunge la 30 la sută până la sfârșitul anului. Asta ar însemna că, pentru medicamentele sub 25 de lei, impactul taxei în prețul de producător ar ajunge la 42 la sută. Ceea ce, explicat pe înțelesul tuturor, înseamnă că la sfârșitul acestui an deja primele medicamente generice cruciale vor deveni istorie.

Câteva exemple care vă pot edifice cu privire la diferența uriașă dintre prețurile acestor medicamente, sunt: Nurofen (între 25 și 44 de lei) – Ibuprofen Cipla (4.5 lei) sau Adagin (6 lei);  Panadol (77 de lei) – Paracetamol Acord (25 lei)  Septolete (20 lei) – Faringosept (7 lei);  Lamisil  (90 lei lei) –  Exifine (16 lei); NoSpa (13  lei) – Spaverin (6.5 lei);  Zovirax (25  lei) – Aciclovir (5 lei);  Sumamed (38.17 lei) – Azitrox (22.13 lei);  Klacid (55  lei) – Klabax  (30 lei);  Augmentin (17 lei) – Amoxacilină (6,5 lei); Tador (32 lde lei) injectabil – Algocalmin (6 lei) Rogaine (soluție pentru tratarea calviției) de la 200 de lei – Minoxidil generic 5% – 30 de lei etc.

Deși mulți români preferă medicamentele scumpe, cele generice fac același lucru la prețuri de zece ori mai mici

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Conțin aceeași substanță activa ca și produsul de brand, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței, eficacității și indicațiilor terapeutice. Mulți fac o greșeală majoră considerând că medicamentul generic este opusul medicamentului “original”, prin urmare, ar fi un produs fals. Lucru total neadevărat.
Un medicament generic este comercializat în conformitate cu dreptul de brevet internațional. Produsul este identificat prin denumirea comuna internațională (DCI) sau prin numele propriu. Medicamentele generice sunt utilizate pe scara larga in multe tari ale UE, în cadrul programelor de tratament cost-eficiente, fiind din ce în ce mai prescrise de către medici ca alternative eficiente la produsele farmaceutice inovatoare mai scumpe.

Medicamentele generice – tratament farmaceutic de calitate la prețuri accesibile

Potrivit studiilor specialiștilor, medicamentele generice oferă aceeași calitate, siguranță și eficacitate ca și produsele originale. Autoritățile europene sau naționale efectuează un control strict înainte de a acorda licențe și de a aproba punerea pe piață a medicamentelor.
De obicei, un medicament generic este cu 20 – 90 la sută mai putin costisitor decât originalul. În plus, existența medicamentelor generice la prețuri mai mici scade prețul medicamentelor originale datorită competiției de pe piață, oferind pacienților acces la tratament farmaceutic la costuri scăzute. Prin urmare, atât cei care preferă să cumpere medicamente de brand, scumpe, cât și cei care sunt nevoiți să supraviețuiască descurcându-se cu venituri foarte mici și care nu au altă soluție pentru a supraviețui decât aceste medicamente generice, ar avea posibilitatea la un tratament care să le țină bolile sub control sau care să-i vindece, indiferent care ar fi categoria din care aleg să cumpere aceste produse.

 

 

One Thought to “Mafia medicamentelor pregătește lovitura decisivă: primele victime – pensionarii și cei cu venituri mici”

  1. Anonim

    Aceasta taxa a determinat producatorii sa-si vanda produsele in alte tari unde pot sa scoata un profit mai bun. Daca guvernul ar renunta la taxa, producatorii de medicamente ar reveni asupra deciziei.

Leave a Comment