Inspectorii sanitari din Harghita au descins în spitalele sălăjene

O echipă de inspectori sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică Harghita au luat la bani mărunţi spitalele sălăjene, în cadrul unei ample acţiuni de control derulate de către Ministerul Sănătăţii. Controalele se fac încrucişat, inspectorii sanitari fiind trimişi din judeţele de domiciliu să controleze spitale din alte judeţe. În perioada în care inspectorii harghiteni vor controla unităţile sanitare cu paturi din Sălaj, două echipe ale DSP Sălaj vor face verificări în judeţele Mureş şi Maramureş.
Verificările se încadrează în Planul naţional de acţiuni tematice de control în sănătatea publică, valabil pentru anul 2016. „Cu prilejul controalelor, inspectorii vor urmări, printre altele, condiţiile de funcţionare ale unităţilor sanitare, modul în care se realizează colectarea deşeurilor menajere periculoase, respectarea protocoalelor privind siguranţa pacientului şi calitatea serviciilor oferite acestuia, respectarea prevederilor Legii fumatului, modul în care au fost identificate, raportate şi gestionate cazurile de infecţii nosocomiale, respectarea normelor de curăţenie şi sterilizare, condiţiile din blocul alimentar, spălătorie şi farmacie”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. Potrivit spuselor sale, dacă vor fi constatate nereguli, reprezentanţii Direcţiei vor da fie termene de remediere, fie avertismente, sancţiuni ori vor dispune suspendarea activităţii. Acţiunea a demarat în 10 martie şi se va încheia în 25 martie, când echipele vor raporta Ministerului concluziile verificărilor.
Întrebată care din cele şase unităţi sanitare cu paturi din judeţ vor primi „vizitele” inspectorilor harghiteni, şefa DSP Sălaj a răspuns că „echipa îşi va face propriul plan de control”.
Ministul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, anunţase la finele lunii februarie, că se gândesşte la instituirea unor registre în care să se marcheze cazurile de boli transmisibile, dar şi complicaţiile care apar în tratamentul unor pacienţi. „Spitalele să aibă registre în care să marcheze aceste cazuri de boli transmisibile, de situaţii neobişnuite, precum şi complicaţiile care apar în tratamentul unor pacienţi, astfel încât directorii de DSP să meargă proactiv săptămânal şi să poată verifica ei înşişi aceste registre, dincolo de raportarea care se pune. Gândim acest mod de a merge către pacienţii noştri prin intermediul mecanismelor de inspecţie şi control pe care le avem”, a precizat ministrul.
Controalele au fost dispuse a fi executate încrucişat ca să se reducă riscul influenţării inspectorilor sanitari şi pentru a elimina eventualele blaturi ale spitalelor cu DSP-urile.
La nivelul judeţului Sălaj funcţionează şase unităţi sanitare cu paturi: Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Orăşenesc “Prof. Dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei, Spitalul Orăşenesc Jibou, Spitalul de Boli Cronice Crasna, Centrul de Recuperare, Îngrijire şi Tratament “Acasă” şi Policlinica Spital Salvosan Ciobanca.

Leave a Comment