La încasarea coplăţii, conducerea Spitalului Judeţean mizează pe bunul-simţ al pacienţilor

Introducerea sistemului de coplată le-a dat de lucru managerilor spitalelor din judeţ. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, la nivelul fiecărei secţii, au fost desemnaţi responsabili cu încasarea taxei de cinci lei, pentru a simplifica modalitatea de colectare a acestor bani. După cum ne-a declarat Laurenţiu Barna, managerul celei mai mari unităţi medicale din Sălaj, fiecare pacient care se va externa va fi invitat să achite respectiva sumă: “Pacientul va primi foaia de externare, scrisoarea medicală şi reţeta, după care va fi rugat să plătească taxa de cinci lei. Ne bazăm pe bunul-simţ şi pe înţelegerea pacienţilor, că nu vor părăsi spitalul fără să-şi onoreze această obligaţie”.
Reamintim că membrii Consiliului de Administraţie al SJU Zalău au decis, luni, ca nivelul de coplată să fie cel minim, adică cinci lei. Fiecare pacient va trebui să scoată din buzunar această sumă, indiferent de numărul de zile de internare. Banii vor fi colectaţi la nivelul fiecărei secţii, responsabili fiind registratorii şi asistentele şefe. Sunt exceptaţi la plată pacienţii internaţi în regim de urgenţă, cei din ambulatoriul de specialitate, dar şi internaţi pentru analize medicale, pacienţii nu vor plăti nimic în plus. Coplata nu se aplică nici copiilor cu vârste de până la 18 ani, tinerilor între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. Lor li se adaugă ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate care nu au venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc 740 lei pe lună.
Dat fiind faptul că majoritatea pacienţilor SJU Zalău fac parte din categoriile menţionate mai sus, Barna se aşteaptă ca suma ce se va colecta din această taxă să nu depăşească 40.000 de lei, fiind, astfel, suficientă pentru a acoperi cheltuielile cu botoşeii.

Leave a Comment