Gripa face ravagii în Sălaj: 17 cazuri şi un deces

Numărul sălăjenilor care s-au îmbolnăvit de gripă este în continuă creştere. Potrivit ultimelor date ale Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, de la începutul anului, 17 persoane din judeţ au fost diagnosticate cu această afecţiune, ultimele trei cazuri fiind confirmate săptămâna trecută, la trei pacienţi cu vârste de peste 60 de ani. În perioada amintită, a fost înregistrat un singur deces, la un adolescent de 15 ani.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), a transmis, marţi, 13 februarie, că numărul total de decese cauzate de virusul gripal a ajuns la 26. În ciuda numărului tot mai mare de decese, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susţine că nu este vorba despre o epidemie de gripă: „Este mai mare decât aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 21 de decese. În acest moment nu putem declara epidemie, e un sezon de gripă cu o circulație mai intensă a virusului gripal”, a declarat ministrul.

În creştere este şi numărul infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare şi al pneumoniilor. Oficialii DSP Sălaj au precizat că în ultima săptămână, 2.668 de sălăjeni (+24 la sută) au fost diagnosticaţi cu astfel de afecţiuni, mai mult de o treime dintre ei fiind copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre cazuri uşoare de boală, doar 13 pacienţi, din care 9 copii, necesitând spitalizate pentru tratament.

Alţi 380 de pacienţi, circa 39 la sută dintre ei cu vârste între 15 şi 49 de ani, au fost diagnosticaţi cu pneumonie, numărul lor fiind cu 37 de procente peste cel din săptămâna anterioară. Din totalul bolnavilor, 70 (44 fiind copii) au fost internaţi.

Ministerul Sănătăţii recomandă persoanelor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

Leave a Comment