Focar de hepatită în Valcău

Mihaela Moldovan 28 decembrie 2012 1
Focar de hepatită în Valcău

Un focar de hepatită A a fost identificat în comuna Valcău de Jos, după ce zece copii au primit acest diagnostic care în popor poartă numele de „boala mâinilor murdare”. Situaţia este monitorizată de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, formele bolii fiind uşoare şi medii, cu evoluţie bună în urma tratamentului administrat. “Focarul de hepatită A apare cu oarecare ciclicitate. În mod normal, apar cazuri izolate, în comunităţi nomade, unde sunt receptivi şi există şi condiţii de mediu favorabile, adică nu se respectă igiena şi a scăzut imunitatea”, a declarat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş.

Potrivit sursei citate, un alt aspect care a favorizat apariţia bolii este faptul că în cazul hepatitei A nu se face imunizare în mod curent, ci doar atunci când apare un focar. “Monitorizăm situaţia, iar evoluţia este bună. Asemenea cazuri au mai apărut în anii trecuţi, însă nu în Valcău de Jos, ci în alte localităţi”, a declarat Ligia Marincaş.

Sălajul nu este singurul judeţ unde au fost identificate, în ultima lună, îmbolnăviri cu hepatită A, alţi patru bolnavi fiind înregistraţi în Călăraşi.

Hepatita virală este o inflamaţie a ficatului, ca urmare a infecţiei cu virusul A. Categorii vulnerabile sunt copiii din colectivităţi (şcoli, grădiniţe etc.) şi, în general, cei care trăiesc în condiţii insalubre.

Boala se manifestă cam în 14-45 de zile de la contactul cu persoana infectată, iar primele simptome sunt oboseala, somnolenţa, greaţa, ameţelile, vărsăturile şi starea generală de rău. Afecţiunea poate fi prevenită prin vaccinare şi o igienă corespunzătoare. Administrarea de imunoglobulină cât mai aproape de momentul expunerii la virus este cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A, însă vaccinul nu este inclus în schema naţională de imunizare

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 29 decembrie 2012 at 01:23 - Reply

    ca de obicei, primarele va spune ca este vorba de tigani.

Lasa un Raspuns »