Fără echipamente medicale de înaltă performanţă la Cehu Silvaniei

Mihaela Moldovan 14 septembrie 2012 0
Fără echipamente medicale de înaltă performanţă la Cehu Silvaniei

La mai bine de un an de când 67 de spitale din ţară au fost închise şi transformate în Centre de îngrijire a vârstnicilor, Ministerul Sănătăţii a decis că este vremea ca echipamentele şi dispozitivele medicale ale fostelor unităţi sanitare să fie refolosite, mai că ales că multe din acestea sunt de înaltă performanţă. La fostul Spital Orăşenesc din Cehu Silvaniei, care, în 2011, a devenit Centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, doar câteva aparate simple şi destul de vechi au putut fi refolosite, ele reg ăsindu-se acum printre dotările Centrului de permanenţă din oraş.
Ministerul Sănătăţii a inventariat şi evaluat, din punct de vedere tehnic şi al modului de păstrare, dispozitivele medicale aflate în cele 67 unităţi sanitare care, începând de anul trecut, nu mai sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate. „Avem în jur de 400 de aparate medicale de înaltă performanţă, ca de exemplu aparate de radiologie, ATI, ecografe, aparatură pentru sălile de operatie, pentru laborator şi fizioterapie. O parte au fost transferate la spitalele judeţene de la aceste unităţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
În această statistică nu este cuprins şi Sălajul, întrucât în fostul Spital Orăşenesc Cehu Silvaniei, transformat anul trecut în Centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, nu au existat dotări extraordinare, ne-a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Lihia Marincaş. “La Cehu Silvaniei nu am avut echipamente şi aparatură de înaltă performanţă. S-au refolosit pentru Centrul de permanenţă înfiinţat în oraş destul de puţine din aceste echipamente, printre care un ecograf şi câteva tensiometre. Erau destul de vechi”, ne-a declarat Ligia Marincaş.
În ceea ce priveşte cele 400 de aparate medicale de înaltă performanţă care au aparţinut spitalelor din ţară închise anul trecut, Ministrul Sănătăţii a decis că transferarea lor către alte unităţi medicale va continua în următoarea perioadă. Acest lucru se va întâmpla, însă, numai în funcţie de finalizarea şi soluţionarea analizelor pe care echipe ale Ministerului Sănătăţii le realizează în această perioadă la unităţile sanitare pentru care autorităţile publice locale au solicitat reorganizarea în centre multifuncţionale de sănătate sau în unităţi sanitare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »