Explozie de viroze şi pneumonii!

Mihaela Oprea 22 octombrie 2012 0
Explozie de viroze şi pneumonii!

Odată cu scăderea temperaturilor au început să crească îmbolnăvirile specifice sezonului rece. La cabinetele medicilor de familie au trecut, în săptămâna 8-14 octombrie, peste 1.400 de sălăjeni care au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii acute şi pneumonii.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, numărul virozelor este cu 20 la sută mai ridicat decât în săptămâna anterioară, în timp ce cazurile de pneumonie sunt cu 35 de procente mai multe decât în intervalul precedent celui analizat. “În săptămâna 8-14 octombrie au fost înregistrate 1.383 de cazuri de viroze respiratorii acute şi 97 de cazuri de pneumonii. Chiar dacă numărul acestora este destul de ridicat, nu au fost forme grave de îmbolnăviri. Doar aproximativ 40 de persoane au necesitat îngrijiri medicale în regim spitalicesc”, a precizat Ligia Marincaş.
Potrivit sursei citate, incidenţa îmbolnăvirilor privind afecţiuni ale aparatului respirator s-a înregistrat la copii, la grupa de vârstă 5 şi 14 ani, unde au fost semnalate 504 cazuri de viroze respiratorii. La persoanele între 15 şi 49 de ani au fost înregistrate 357 de cazuri de viroze respiratorii acute, în timp ce la aceeaşi grupă de vârstă au fost semnalate aproximativ 50 de cazuri de pneumonie.
Pentru protejarea împotriva acestor afecţiuni de sănătate, reprezentanţii din sănătate recomandă populaţiei să ţină seama de unele măsuri. Este necesar ca cetăţenii să respecte normelor generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn, lipsa acestuia cauzând slăbirea sistemului imunitar
Pentru protejarea organismului împotriva afecţiunilor specifice sezonului rece se numără şi vaccinul antigripal. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat pentru acest sezon rece peste un milion de doze de vaccin care urmează a fi distribuite în toate judeţele din ţară în cadrul campaniei naţionale de vaccinare antigripală gratuită. La nivelul judeţului nostru, din datele comunicate de medicii de familie şi alte unităţi medicale din judeţ, sunt cuprinse în jur de 45.000 de persoane care vor beneficia gratuit de imunizare contra virusurilor gripale. Vaccinarea antigripală reduce considerabil riscul dezvoltării unor virusuri care să conducă la gripă sau alte afecţiuni respiratorii mai grave
Cei mai expuşi la viroze respiratorii sunt copiii care nu au împlinit încă 3 ani şi vârstnicii, dar nici celelalte categorii de vârstă nu ar trebui să trateze cu indiferenţă scăderea temperaturii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »