DSVSA Sălaj: controale drastice în plin sezon de sacrificare a porcilor și comercializării cărnii

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj a organizat, marți, 28 noiembrie, o conferință de presă în care au fost prezentate principalele măsuri pregătite de instituție în acest sezon, controalele ce vor fi efectuate, tematicile acestor verificări precum și date de interes privind târgurile de animale din județ, laboratoarele sanitar-veterinare și alte informații ce țin de domeniul de activitate al instituției.

Târgurile de animale din județ

Restricțiile privind transportul și comercializarea porcilor, odată cu stoparea alertei de pestă porcină, au fost ridicate începând din 20 noiembrie, potrivit directorului Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA Sălaj), Mircea Martin. Acesta a precizat în cadrul conferinței de presă desfășurată la sediul instituției, marți, 28 noiembrie, faptul că restricțiile mai există în țară în opt județe, fiind vorba de județele limitrofe cu Ucraina și Republica Moldova.

Controlul pe acest segment, însă, va fi accentuat și pe raza județului nostru, prin organizarea de filtre, controale în trafic, dat fiind faptul că aceasta este perioada din an cu un număr sporit de sacrificări de animale. Prin urmare, toate animalele trebuie să fie identificate, iar transportul trebuie să însoțit de documente sanitar-veterinare, pentru a evita riscul de proveniență necunoscută a animalelor și consecințele ce pot decurge din acest neajuns.

În prezent, în județul Sălaj, sunt funcționale trei târguri autorizate de animale, la Crasna, Nușfalău și Jibou, cărora li se adaugă trei aglomerări de animale care funcționează ad-hoc, prin nevoile cetățenilor, acestea nefiind, însă, autorizate. Este vorba despre Hida, Ileanda și Someș Odorhei. Sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA.

Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar. Gospodarii pot sacrifice animalul crescut în gospodărie, însă exclusive în vederea consumului propriu. Evident, examenul trichineloscopic se impune și în acest caz, ca și în toate celelalte.

În târgurile autorizate trebuie să fie aduse doar animale identificate, sănătoase și transportate cu mijloace autorizate sanitar-veterinar. La intrarea în târg, animalele vor fi controlate de medicii veterinari care au contract cu primăriile și vor fi înregistrate într-un registru de evidență unde se va înscrie numele proprietarului precum și numărul de animale cu care acesta vine la târg spre a fi vândute. Vor putea fi comercializate toate speciile de porcine de pe piața românească.

Trichineloza, pericolul unor afecțiuni ireversibile la om

Întrucât deja tăierile de porcine, atât în gospodăriile proprii cât și în unitățile autorizate, au început și se vor intensifica în luna decembrie, subiectul trichinelozei rămâne unul de actualitate, știut fiind pericolul pe care îl prezintă pentru om acest parazit, existând, în fiecare an, numeroase cazuri de îmbolnăvire la om.

Este o boală parazitară, transmisă prin consumul de carne de porc și produsele specifice, infestate cu larvele de Trichinela spiralis.

De subliniat este faptul că toți crescătorii de animale care vor să sa sacrifice animalele proprii, au impresia că animalele lor sunt sănătoase, la o evaluare vizuală a animalului, ceea ce poate fi o gravă inducere în eroare. Animalul este doar în aparență sănătos, iar infestarera nu se manifestă vizibil, pe animal. De aceea necesitatea efectuării analizelor cărnii este absolut obligatorie, în toate cazurile.

Anul trecut au existat, la un efectiv de aproape 66.000 capete porcine, doar 2.700 de capete examinate din acest punct de vedere. În aceste condiții, este inutil să mai fie adăugat faptul că restul de animale s-au aflat sub un grad de risc uriaș, în privința acestei boli, implicit și cei care au consumat carnea provenită de la aceste animale neexaminate veterinar. Directorul Mircea Martin a făcut un apel tuturor fermierilor, gospodarilor și celor care comercializează porci, la conștientizarea pericolelor mari pe care acest parazit ce poate fi prezent în carnea de porc îl reprezintă pentru sănătatea consumatorului, spunând, dacă mai era nevoie, că examenul trichineloscopic este absolut obligatoriu în toate cazurile. Examenle se pot face la laboratoarele sanitar veterinare din Zalău și județ, costul fiind cu asigurarea unui program de permanenţă, în perioadele 4-24 decembrie 2017 şi 27 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018 la sediul DSVSA Alba și în cadrul LSVSA Alba, în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinella spp.prins între 10 și 15 lei. Rezultatul poate fi obținut în maximum 30 de minute.

Recomandarea de bază este aceea de a se solicita examenul trichineloscopic, în toate cazurile, urmată de o altă recomandare fermă, aceea de a nu cumpăra animale, carne sau produse din carne de porc din locuri neautorizate.

 Permanență la DSVSA Sălaj pentru analiza cărnii

Carnea trebuie preparată termic corespunzător, pentru a înlătura riscul ingestiei unor preparate în care larva de trichinela să fie activă. Toți medicii veterinari împuterniciți pot efectua acest examen. În Zalău, la Piața Agroalimentară din centrul municipiului (Hala) poate fi efectuat acest examen, de asemenea, în două cabinete private, situate pe strada Lajos Kossuth și la Piața Astralis.  DSVSA Sălaj a dispus asigurarea unui program de permanenţă, în perioadele 4 – 24 decembrie 2017 şi 27 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018 la sediul DSVSA Sălaj în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinela.

Proba de carne trebuie recoltate din carnea animalului sacrificat, din pilierii diafragmatici (mușchiul care separă plămânii de stomac), mușchii intercostali, mușchiul limbii, mușchiuleț, din zona cefei.

Directorul DSVSA Sălaj a vorbit în cadrul conferinței de presă de marți, despre comercializarea produselor precum ouă, lapte și lactate, carnea de pește, făcând referire la necesitatea comercializării acestor produse doar în unități autorizate, îndemând și cumpărătorii să verifice cu atenție termenele de valabilitate ale produselor, sursa de proveniență, starea produsului. O atenție deosebită este necesară în privința peștelui proaspăt, știut fiind faptul că acest tip de carne se alterează foarte repede dacă este depozitatsau expus la vânzare în condiții de păstrare necorespunzătoare. Complicațiile pe care trichineloza pe poate aduce sunt, de multe ori, deosebit de periculoase, unele consecințe, cum ar fi afectarea unor mușchi din organismul uman, fiind ireversibile.

Controale DSVSA pe tot parcursul lunii decembrie

O serie de controale ale inspectorilor DSVSA vor demara în data de 4 decembrie și vor fi efectuate până în 7 ianuarie 2018. Piețele, târgurile de animale, unitățile de alimentație publică, restaurantele, unitățile de tranșare, unitățile vânzare cu amănuntul, cofetării, patiserii, restaurante, unități fast-food, magazine și supermagazine. Nicio unitate în care se comercializează produse alimentare nu va fi ocolită de aceste controale. Vor mai fi efectuate controale de prevenire, împreună cu alte instituții din județ, pe linie de prevenire dar și pentru verificarea respectării dispozițiilor legale în domeniile aflat eîn subordinea DSVSA, a Direcției de Sănătate Publică, Poliției și a altor factori de răspundere care vor conlucra în cadrul acestor controale la nivel județean.

 

7 Thoughts to “DSVSA Sălaj: controale drastice în plin sezon de sacrificare a porcilor și comercializării cărnii”

  1. Anonim

    ti/ai vopsit parul nu doar naravul

  2. Cu din astia

    ajungem ca o condamnare penala sa fie trecuta la CV, ca o fapta „de bine”.
    Azi-maine va fi cerinta obligatorie pentru ocuparea unei functii publice (cam cum e azi un masterat la Vasalica Goldis).

  3. Anonim

    -ce vremuri traim
    -se poate si asa
    -totul e cu susul in jos
    -valoarea nu e valoare !
    -penalii dau lecti
    -Se poate si asa si poate sa fie si mai rau !
    De la cap se impute pestele!

  4. Anonim

    Penalii ii verifica pe cei corecti.Si dau si amenzi,bag seama!

  5. Anonim

    Nu va impacientati!Dragnea nu e penal?Ce ,numai psd-istii au dreptul?

  6. Anonim

    Trebuie sa ai obrazul foarte gros sa stai in scaunul respectiv,condamnat fiind.

Leave a Comment