Dr. Anamaria Matioc: „Igiena vocii trebuie să fie un stil de viaţă pentru profesioniştii vocali”

Importanţa vocii, modul de funcţionare a aparatului fonator şi igiena vocii au fost temele abordate în cadrul workshop-ului „Vocea – expresia sufletului”, organizat, vineri, 15 aprilie, de către Colegiul Medicilor Sălaj şi Liceul de Artă „Ioan Sima”din Zalău. Evenimentul a marcat, pentru prima dată în judeţul nostru, Ziua Mondială a Vocii şi a avut-o ca iniţiator pe doctorul Anamaria Matioc, medic primar ORL, partea artistică a manifestării fiind asigurată de către eleva Alice Ghile, soprana Rodica Pop-Seling şi pianistul Ciprian Ghiurco, de la Liceul de Artă.
Acţiunea a fost destinată în special profesioniştilor vocali – cântăreți, actori și alte categorii profesionale în care este necesară o voce caldă și plăcută, și în cazul cărora există un risc crescut de leziuni la nivelul corzilor vocale. „Igiena vocii trebuie să fie un stil de viaţă pentru profesioniştii vocali, fiindcă permite o utilizare corespunzătoare a acesteia, facilitează recuperarea după afecţiunile care tulbură comunicarea și crește rezistența și flexibilitatea necesară în vocea de performanță. În acest sens, ei trebuie să menţină vitalitatea mucoasei corzilor vocale, prin hidratarea, dar şi să evite comportamentele vocale abuzive, cum ar fi ţipatul, vorbitul în şoaptă, tusea ori raclajul gâtului. În plus, este esenţial să îşi încălzească vocea”, a explicat medicul ORL-ist.
Pentru a obţine o calitate şi o claritate mai bună a vocii, specialistul ORL recomandă respiraţia corectă, pauze vocale, evitarea iritanţilor (fumatul) și a medicamentelor care pot afecta negativ vocea (antihistaminicele, diureticele, antidepresivele, aspirina, contraceptivele orale), respectarea regulilor de igienă generală, dar şi reducerea refluxului.
Referindu-se la vârsta la care un copil poate începe pregătirea vocală pentru o viitoare carieră muzicală, dr. Anamaria Matioc a precizat că acesta este un subiect controversat, dar că majoritatea specialiștilor recomandă ca antrenamentul vocal și cântatul serios să înceapă imediat înainte de pubertate, în cazul fetelor și după pubertate și stabilizarea vocii, în cazul băieților. “Totuși, la un copil cu aspirații vocale și potențial, începerea antrenamentului specializat în copilărie este rezonabilă, cu condiția ca instruirea inițială să-l învețe să facă vocalize fără efort și să evite toate formele de abuz vocal, să nu se permită bravadele, iar în timpul pubertăţii, la băieți, cântatul să fie redus la minim sau să fie evitat”, a mai spus medicul.
Ziua Mondială a Vocii este un demers ce are ca scop conştientizarea publicului asupra importanţei crescânde a vocii umane în activitatea socio-profesională, un mod de a atrage atenţia asupra problemelor vocale. Iniţiativa acestei celebrări a fost luată în 1999, în Brazilia, la început sub denumirea de Ziua Naţională a Vocii, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea incidenţei cancerului de laringe. Acţiunea s-a răspândit rapid, pentru ca în 2013, data de 16 aprilie să fie declarată oficial drept Ziua Mondială a Vocii.

Leave a Comment