Doar un pacient din zece externaţi a achitat coplata

Andreea Vilcovschi 16 aprilie 2013 0
Doar un pacient din zece externaţi a achitat coplata

La mai bine de două săptămâni de la introducerea coplăţii pentru serviciile medicale, încasările Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău din această sursă sunt modice. Potrivit informaţiilor furnizate de către purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, în fiecare zi sunt externaţi, în medie, 95 de persoane, dintre care doar nouă au plătit cei cinci lei, reprezentând contravaloarea coplăţii stabilită în Spitalul Judeţean.
Asta înseamnă, că în cursul unei zile lucrătoare, încasările din această taxă se ridică la aproximativ 45 de lei. Pentru a simplifica modalitatea de colectare a acestor bani, la nivelul fiecărei secţii a SJU Zalău a fost desemnată câte o persoană responsabilă cu încasarea coplăţii.
Reamintim că membrii Consiliului de Administraţie al unităţii sanitare au decis, în 1 aprilie, ca pacienţii să plătească la externare cinci lei, indiferent de numărul zilelor de internare. Încă de la instituirea acestei taxe, managerul Laurenţiu Barna susţinea că suma ce se va colecta din această sursă va fi una modică, întrucât cea mai mare parte a bolnavilor care beneficiază de serviciile spitalului intră în categoria celor scutiţi de coplată. În opinia oficialului sălăjean, în cursul unui an, SJU Zalău ar urma să colecteze maxim 40.000 de lei, „o sumă destul de mică, în condiţiile în care într-o singură lună, cheltuielile cu medicamentele se ridică la 300.000 de lei”. Laurenţiu Barna a mai spus că banii strânşi din coplată ar fi suficienţi pentru asigurarea botoşeilor.
Potrivit legislaţiei, sunt exceptaţi la plată pacienţii internaţi în regim de urgenţă, cei din ambulatoriul de specialitate, dar şi internaţi pentru analize medicale, pacienţii nu vor plăti nimic în plus. Coplata nu se aplică nici copiilor cu vârste de până la 18 ani, tinerilor între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. Lor li se adaugă ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate care nu au venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc 740 lei pe lună.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »