Cursuri de prim ajutor pentru mamele din Zalău

Andreea Vilcovschi 21 aprilie 2013 0
Cursuri de prim ajutor pentru mamele din Zalău

Aproape 20 de mămici din Zalău au învăţat tehnicile de prim ajutor, în cadrul unui curs organizat sâmbătă de către Asociaţia “Sprijin independent pentru Spitalul Zalău”, în colaborare cu Şcoala Postliceală Sanitară Zalău.
Iniţiativa i-a aparţinut Adinei Sabadâş, mămică şi membru fondator al Asociaţiei. În ceea ce le priveşte pe cursante, toate fac parte dintr-o comunitate de pe Facebook – Mămici din Sălaj, ce numără peste 400 de membre. Înscrierea s-a făcut pe principiul “primul venit, primul servit”, întrucât numărul doritoarelor a fost foarte mare.
Adina Sabadâş ne-a spus că ideea organizării acestui curs i-a venit după ce l-a adus pe lume pe fiul său şi a realizat că nu avea la cine să apeleze pentru a învăţa tehnicile de prim ajutor în caz de nevoie.
“Viaţa unui om într-o situaţie critică, uneori depinde de bunătatea celui de lângă el şi de felul în care cei care îi sunt în preajmă ştiu să evalueze corect gravitatea situaţiei şi ştiu să aplice corect şi rapid procedurile standard de prim ajutor până la sosirea personalului specializat. Dar câţi dintre noi avem cunostinţe minime când vine vorba de situaţii de risc? Pentru că am remarcat un interes mai ridicat pentru cursuri de acest fel în rândul tinerelor mame din Sălaj, care îşi doresc să-şi însuşească tehnici de acordare a primului ajutor pentru sugari şi copii mici, am avut o primă întâlnire cu acestea”, a declarat reprezentantul organizatorului.
Mămicile au învăţat cum trebuie să asigure primul ajutor în caz de stop cardiac, lipotimie, epistaxis ori asfixiere prin sufocare. “Toată lumea ar trebui să ştie aceste manevre simple care pot salva vieţi”, consideră trainerul Marta Payer, profesor la Şcoala Postliceală Sanitară şi membru al Asociaţiei amintite.
“Am ales să urmez acest curs pentru că nu ştii niciodată când astfel de tehnici sunt necesare pentru a salva un membru al familiei ori pe cineva din jurul tău”, a precizat Marilena Mocuţa, una dintre mămicile cursante.
Cursul “Practici standard de prim ajutor” se înscrie în proiectul “Viaţa e un dar. Preţuieşte-o!” al Asociaţiei “Sprijin independent pentru Spitalul Zalău”. Acest ONG mai derulează încă un proiect important în Zalău – Serviciul Reprezentantul Pacientului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »