Copiii nu vor fi primiţi în grădiniţe şi şcoli fără vaccinurile obligatorii

Guvernul a aprobat proiectul de lege care instituie obligaţia vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie. Potrivit legii, la data înscrierii într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţă persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
Categoriile de vaccinări obligatorii sunt vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii; vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private; vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care prin natura atribuțiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern.

Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.

Comisie judeţeană de vaccinare în cadrul DSP

De asemenea, proiectul de lege prevede înființarea și funcționarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativă a Ministerului Sănătății, cu rol în elaborarea Strategiei Naționale de Vaccinare și coordonarea activității de vaccinare la nivel național. Principala atribuție a acestui GTCAV este de analizare a politicilor de sănătate naționale și internaționale și recomandarea de politici naționale de imunizare optime.

Totodată, în cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică județene și a municipiului București se vor înființa Comisiile județene de vaccinare, respectiv a municipiului București, ca structură fără personalitate juridică, în coordonarea GTCA, cu rol în supravegherea activității de vaccinare la nivel județean, respectiv la nivelul municipiului București.
roiectul de lege creează cadrul legal necesar pentru intervenția eficientă a autorităților în situații epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile și prin constituirea de echipe de intervenție speciale. De asemenea, actul normativ stabilește constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabilele, cel puțin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Acest stoc va fi folosit în situații epidemiologice speciale sau în cazul înregistrării unor discontinuități de aprovizionare la nivelul producătorilor de vaccinuri.
Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare.

72 de cazuri de rujeolă în Sălaj

Potrivit oficialilor Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, acoperirea vaccinală în judeţ este de aproape 78 la sută. „Numai în luna iulie, au fost imunizaţi pentru rubeolă, rujeolă şi oreion 903 copii”, ne-a declara Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. Potrivit spuselor sale, de la începutul anului au fost identificate 72 de cazuri de rujeolă, ultimele 13, într-o comunitate defavorizată din localitatea Racîş, comuna Hida. „Din totalul celor diagnosticaţi cu această boală, doar şase sunt din mediul urban, ceilalţi fiind din rural. Pe grupe de vârstă, cele mai multe cazuri, 12 la număr, au fost semnalate la copii cu vârste sub un an, 10, la categoria 15-19 ani, nouă, la 5-9 ani, opt, la 10-14 ani”, a explicat reprezentantul Direcţiei.

Ligia Marincaş a ţinut să recomande părinţilor ale căror odrasle nu au fost vaccinate conform calendarului, să se prezinte de urgenţă la medicul de familie pentru a recupera dozele restante. „Asta dacă vor să aibă copii sănătoşi”, a punctat directorul DSP Sălaj. În judeţul Sălaj sunt disponibile aproape 3.200 de doze de vaccin ROR, suficiente pentru a asigura imunizarea copiilor pentru următoarele două luni.

One Thought to “Copiii nu vor fi primiţi în grădiniţe şi şcoli fără vaccinurile obligatorii”

  1. Anonim

    bravo psd !!! ati reusit sa puneti pe chituci Institutul Cantacuzino singurul producator pe care l-am avut de vaccin .Cat timp a functionat si s-au folosit produsele sale nu s-a auzit de nici un caz mortal din cauza reactiilor alergice la vaccinurile produse de institut.De cand nu mai producem si importam din diverse state ,au aparut si cazurile grave de reactii alergice.Nu-i condamn pe parintii care nu au incredere in aceste vaccinuri ,nu cred ca nu si-ar imuniza copiii daca ar fi siguri ca nu apar probleme.Cine isi asuma responsabilitatea pt. eventuale reactii alergice grave?Dragnea cumva sau Tariceanu?sau ceilalti parlamentari care vor vota legea?

Leave a Comment