Cinci comune sălăjene nu au încă medic de familie

Flavia Pintea 18 aprilie 2013 0
Cinci comune sălăjene nu au încă medic de familie

Cinci comune sălăjene nu au nici în prezent medic de familie. Este vorba de comunele Coşeiu, Benesat, Lozna, Treznea şi Carastelec, potrivit situaţiei unităţilor sanitare din judeţ prezentată de directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Ligia Marincaş, în cadrul şedinţei  comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice. Întrunirea a avut loc miercuri, 17 aprilie, la sediul Prefecturii Sălaj. Subiectul principal al şedinţei l-a constituit stadiul acoperirii comunelor cu medici de familie şi puncte farmaceutice, precum şi problemele care există privind funcţionarea acestora.
Astfel, potrivit Ligiei Marincaş, în prezent există 119 cabinete medicale de familie, din care 56 în mediu urban, iar 63 în rural. “În ciuda eforturilor depuse, există în continuare cinci comune fără  medic de familie, respectiv Coşeiu, Benesat, Lozna, Treznea şi Carastelec, cu precizarea că în comuna Carastelec există posibilitatea remedierii în curând a acestei situaţii. În comunele  în care nu există medic de familie, asistenţa medicală este acordată de către medicii din alte localităţi”, a precizat directorul DSP Sălaj.
În ceea ce priveşte numărul farmaciilor existente în prezent în judeţ, Ligia Marincaş a precizat că sunt 64 de farmacii, 36 în mediul urban şi 28 în rural. De altfel, potrivit sursei citate, în acest moment, există în Sălaj şi 22 de puncte farmaceutice.
De asemenea, conform situaţiei prezentate de şefa DSP Sălaj, în Sălaj, există trei centre de permanenţă, două în mediul urban şi unul în cel rural, 127 de cabinete stomatologice, din care 85 se găsesc în mediul urban, iar 42 în rural. Totodată, la nivelul judeţului, funcţionează şapte laboratoare medicale şi 32 de laboratoare de tehnică dentară, din care 24 în mediul urban şi opt în cel rural.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului Sălaj, Oana Ciobanu, şedinţa comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice programată pentru luna mai va avea pe ordinea de zi o informare privind sprijinirea materială şi financiară a pensionarilor membri şi organizarea de acţiuni specifice persoanelor vârstnice de CARP Zalău.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »