Aproape 1.300 de sălăjeni – depistaţi cu viroze şi pneumonii

Mihaela Moldovan 7 decembrie 2012 0
Aproape 1.300 de sălăjeni – depistaţi cu viroze şi pneumonii

 

Iarna îşi intră tot mai mult în drepturi, iar temperaturile scad continuu, de la o săptămână la alta. Pe acest fond, virozele şi pneumoniile continuă să fie înregistrate în rândul multor sălăjeni, aproape 1.300 de persoane primind asemenea diagnostice în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie.

Astfel, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, 1.182 de sălăjeni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni ale aparatului respirator, în timp ce alte 107 persoane au fost depistate cu pneumonie. Deşi numărul virozelor este în scădere cu 2 procente faţă de intervalul de şapte zile anterior, iar cel al pneumoniilor a scăzut cu 5 la sută, per ansamblu, cei afectaţi de răcelile de sezon rămân, totuşi, mulţi. Din fericire, în majoritatea cazurilor a fost vorba de forme de boală uşoare şi medii, doar 23 de sălăjeni depistaţi cu afecţiuni ale aparatului respirator şi 21 diagnosticaţi cu pneumonii primind tratament în regim de spitalizare. „Dintre persoanele cu pneumonii care au fost internate, zece au fost bebeluşi cu vârsta de până la un an”, a spus Ligia Marincaş.

De altfel, statisticile arată încă o dată că răcelile de sezon afectează mai ales populaţia tânără: cele mai multe viroze au fost depistate la grupa de vârstă 5-14 ani – 372 de cazuri, în timp ce alte 301 îmbolnăviri au fost la segmentul de vârstă 15-49 de ani.

Potrivit sursei citate, specialiştii MS recomandă populaţiei ca în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Pentru sezonul rece 2012 – 2013, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a solicitat Ministerului Sănătăţii aproximativ 45.000 de doze de vaccin antigripal gratuit, care au fost distribuite medicilor vaccinatori, campania de imunizare fiind în plină derulare în judeţ. Iarna trecută, au fost imunizate antigripal, în cadrul camoaniei naţionale de vaccinare, peste 10.300 de sălăjeni.

 

 

 

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »