Alertă: Virusul „Zika” – urgenţă de sănătate publică la nivel mondial

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj atrage atenţia tuturor sălăjenilor cu privire la infecţia produsă de “virusul Zika” în Brazilia.

Avertizarea vine în urma declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a urgenţei de sănătate publică de importanţă internaţională (USPII) ca urmare a situaţiei create de apariţia cluster-ului de malformaţii congenitale şi tulburări neurologice, sindrom Guillain Barre, în posibila legătură cu infecţia produsă de virusul “Zika” în Brazilia. Potrivit reprezentanţilor DSP Sălaj, infecţia cu virus “Zika” este cauzată de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, grupul Spondweni, fiind transmisă prin intermediul ţânţarilor, îndeosebi Aedes aegypti. Perioada de incubaţie variază între 3-12 zile după înţepătura unui ţântar infectat. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice (60-80 la sută). Simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitat în 4-7 zile, fără complicaţii severe sau decese asociate şi o rată scăzută de spitalizare.
Astfel, principalele simptome sunt erupţia maculară sau papulară, febră, artralgii, conjunctivită non-purulenţă/hiperemie conjunctivală, mialgie si cefalee. Erupţia maculo-papulară de multe ori apare iniţial pe faţă şi apoi se extinde pe tot corpul. Mai puţin frecvent întâlnite sunt durerile retro-orbitale şi semnele gastro-intestinale. “Nu există profilaxie, tratament sau vaccin pentru a proteja împotriva infecţiei Zika. Prin urmare, se recomandă măsuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita înţepăturile de ţânţar. Există dovezi despre posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în faza viremică. De asemenea, este posibilă transmiterea pe cale sexuală sau prin sânge şi produse de sânge. Asocierea cu sindromul Guillain-Barre şi alte complicaţii auto-imune neurologice, precum şi microcefalia fetală sau neo-natală din mame eventual expuse la Zike în primele doua trimestre ale sarcinii au fost notificate pe parcursul celor mai frecvente focare de boala Zika (Polinezi Franceza şi Brazilia). Este nevoie, însă de dovezi suplimentare pentru a stabili o legătură de cauzalitate între aceste deficienţe neurologice/de neuro-dezvoltare şi infecţii cu Zika”, spun reprezentanţii DSP Sălaj. Deşi nu există dovezi ale existenţei tânţarilor din specia Aedes albopictus în afara Bucureştiului, prezenţa acestora în alte judeţe nu poate fi exclusă. Astfel, la apariţia manifestărilor clinice ale infecţiei cu virusul “Zika” cetăţenii trebuie să se adreseze secţiei de „Boli infecţioase” a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

Leave a Comment