Piese de teatru puse în scenă în şurile din Ortelec, Hida şi Cristolţ

Caravana „Cultură`n Şură” îşi continuă şi în acest an periplul prin ţară, ducând teatrul atât în satele care au devenit gazde constante ale proiectului, cât și în locuri necălcate până acum de trupe de teatru profesioniste. Proiectul a fost lansat în urmă cu şase ani, de către regizorul Victor Olăhuț, din șura badei Florea din Hida, ajungând, cu pași repezi, să fie prezent în 24 de sate românești, cu 40 de reprezentații susținute.

„Se vorbește tot mai mult despre decalajul dintre viața din mediul urban față de cea din mediul rural. Din când în când ni se aduc la cunoștință povești de succes ale unor comune prospere, cu străzi asfaltate, săli de sport moderne, cămine culturale renovate, utilități la poartă. Ceea ce ar trebui să fie firesc este prezentat ca o realizare extraordinară. În acest context, „Cultură’n Șură”, un proiect îndrăzneț și inedit se prezintă ca un act de normalitate în numeroase sate românești. Spectacole de teatru variate sunt transferate din sălile de teatru de la oraș și prezentate în mod gratuit în șurile din curțile sătenilor ce devin, pentru o seară, amfitrioni inediți ai teatrului și totodată spectatori pentru prima dată”, se arată într-un comunicat de presă al echipei de proiect.

Proiectul redefinește spațiul teatral și lărgește segmentul de public căruia teatrul din România i se adresează preponderent. Săteni din localități izolate, aflate departe de scenele din marile orașe au văzut pentru prima dată în viața lor spectacole de teatru pe texte clasice de Molière sau Cehov, sau contemporane, scrise de Ion Băieșu sau Flavius Lucăcel. Regizorul Victor Olăhuț concepe comedii alerte, cu subiecte actuale ce au un impact imediat asupra celor mici și rămân totodată în conștiința spectatorilor adulți.

Startul acestei ediții va fi dat cu o reprezentație la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Mai exact, spectacolul „Doctor fără voie” de Molière în regia lui Victor Olăhuț va parcurge următorul traseu: 29 mai – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București, șura Bancu; 31 mai – Ortelec, județul Sălaj, la Ionu’ din pârău; 1 iunie – Hida, județul Sălaj, la badea Florea a lu’ Juvri; 2 iunie – Cristolț, județul Sălaj, la Victoru’ lu’ Țâlia, la Nucu Popii; 3 iunie – Muzeul Satului, Baia Mare, șura Valea Vinului, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier”. Reprezentațiile din Sălaj sunt susținute de Centrul de Cultură și Artă al județului, partenerul principal al proiectului.

Anul acesta echipa „Cultură’n Șură” și-a luat angajamentul de a sprijini două cauze umanitare, prin susținerea de reprezentații cu scop caritabil în cadrul Festivalului Dinozaurilor din Geoparcul Țara Hațegului, cu scopul strângerii de fonduri pentru dotarea cu aparatură a secției nou-născuți a spitalului din Hațeg, și în tabăra MagiCamp, pentru copiii bolnavi de cancer aflați acolo.

Leave a Comment