Modernizarea şcolilor din Horoatu Crasnei şi Stârciu – aproape de final

Mihaela Moldovan 14 august 2012 6
Modernizarea şcolilor din Horoatu Crasnei şi Stârciu – aproape de final

Lucrările de reabilitare şi modernizare a şcolilor din localităţile Horoatu Crasnei şi Stârciu sunt realizate aproape în totalitate, proiectul fiind unul demarat de administraţia locală a comunei Horoat anul trecut, când cele două amplasamente au fost predate Trustului de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj Napoca.
Potrivit consilierului local comunal Iosif Şimon, gradul de realizare a investiţiei este de aproximativ 90 la sută, copiii urmând să beneficieze de condiţii de studiu mult îmbunătăţite, în noul an şcolar care va începe în 10 septembrie.
Modernizarea celor două şcoli unde învaţă aproximativ 225 de elevi face parte dintr-un proiect integrat, în valoare de 9,2 milioane de lei, obţinuţi din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) – măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Din suma totală, pentru şcoala din centrul de comună sunt alocaţi 2,8 milioane de lei, în timp ce pentru modernizarea şcolii din Stârciu – 3,05 milioane de lei. „La fiecare şcoală, s-a înlocuit acoperişul, a fost schimbată tâmplăria de lemn cu termopan, s-au executat zugrăveli interioare şi exterioare şi a fost montat un nou sistem de încălzire, bazat pe panouri solare”, ne-a declarat Iosif Şimon.
De asemenea, pentru ca elevii să aibă condiţii bune pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, la fiecare şcoală a fost construită câte o sală de sport, cu o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.”Sălile de sport sunt pe suport metalic şi vor avea, pe lângă suprafaţa de joc, un spaţiu dotat cu aparate fitnes şi vestiare”, a declarat sursa citată.

Centru de zi „After school”

În cadrul aceluiaşi proiect şi tot în beneficiul celor mai mici dintre locuitorii comunei, în Stârciu a fost amenajat un Centru de zi „After school”. Situat în apropierea şcolii din localitate, Centrul va fi funcţional într-o clădire care a fost ridicată la începutul secolului trecut (anii 1920, n.r.) şi care a adăpostit iniţial vechea şcoală. „Este o construcţie care are o arhitectură frumoasă şi s-a dorit păstrarea aceleiaşi linii. Totodată, are şi o curte spaţioasă, potrivită pentru copiii”, a declarat Iosif Şimon

Căminul cultural din Şeredeiu – modernizat

Tot în suma de 9,2 milioane de lei este cuprinsă şi reabilitarea şi modernizarea Căminului Cultural din localitatea Şeredeiu, lucrările fiind începute încă din toamna anului trecut. În prima etapă, a fost înlocuită şarpanta construcţiei, iar iarna trecută lucrările au putut fi continuate în interiorul clădirii. Căminul a fost zugravit, tâmplăria a fost schimbată cu termopan, iar reţeaua de curent electric a fost înlocuită, investiţia însemnând crearea unui cadru propice pentru păstrarea tradiţiilor populare în rândul generaţiilor viitoare.
Pe lângă toate cele amintirte anterior, în cadrul aceluiaşi proiect pe FEADR este vizată şi reabilitarea în comună a 11,5 kilometri de drum.

Comentarii

comments

6 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. nicu 14 august 2012 at 21:01 - Reply

  Felicitari d-lui Simon

 2. Ghita 16 august 2012 at 08:06 - Reply

  tot ce s-a realizat acolo e pe sudoarea domnului Simon. Felicitarile mele!

 3. Anonim 24 august 2012 at 09:34 - Reply

  da oare Festeu si marian ce si-au mai construit si ei cu ocazia asta? Hoti de hoti….

 4. Anonim 25 august 2012 at 20:17 - Reply

  starcenii si-au alungat primarul rusine;;;;si-a atins scopul mirisan si festeu numai ei stiu de ce nu l-au suportat nu isi puteau aranja afacerile li sa mai adaugat si pupincuristul se pavel si sa intregit cu lenca care umbla intr-un picior cu analfabetul de mirisan

 5. un profesor 30 august 2012 at 19:32 - Reply

  foarte bine punctat cel de mai sus…..comunista de lenka si amaratul de festeu…doi pupincuristi care ar face orice sa mai linga cate ceva. vai, de noi, profesorii care trebuie sa le suportam respiratia aia puturoasa

 6. Anonim 31 august 2012 at 10:48 - Reply

  pe cei doi ia invatat sa linga mirisan ala cu scoli inalte o invata acum pe lenka .tot timpul sint impreuna .oare ce au in comun ?ce pun la cale?

Lasa un Raspuns »