Ciobanii din Zalha şi Cristolţ au cerut peste 34.000 de euro

Doar 34 de crescători de ovine şi caprine din comunele sălăjene Zalha şi Cristolţ, zone catalogate ca defavorizate, au solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj sprijin financiar din fonduri europene. Cererile de plată aferente anului 2013 au vizat un efectiv total de 5.289 de capete, valoarea totală a subvenţiei ridicându-se la aproape 34.400 de euro.
Oficialii APIA Sălaj estimau în jur de 45 de fermieri care au dreptul la subvenţia în valoare de 6,5 euro pe cap de animal, pentru un efectiv de circa 6.500 de capete.
Acesta este primul an în care producătorii de lapte şi de carne de ovine şi caprine din zonele defavorizate primesc subvenţii europene. Pentru a beneficia de sprijin financiar, fermierii din zonele defavorizate ale judeţului trebuie să aibă un efectiv cuprins între 50 şi 300 de capete de femele ovine şi caprine, iar vârsta animalelor să fie de minim un an la data de 31 august. De asemenea, efectivul de animale pentru care se solicită subvenţia trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererilor şi să deţină registrul individual al exploataţiei completat şi actualizat în conformitate cu prevederile regulamentelor europene.
În plus, fermele de ovine şi caprine financiar trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la termenul limită de depunere a cererilor, respectiv la adresa exploataţiei, situată în zone defavorizate din România, menţionată în cererea de sprijin, iar beneficiarii trebuie să respecte şi strandardele de ecocondiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei, după caz, reglementate de legislaţie.

Leave a Comment