Dulceață de căpșuni – rețeta tradițională

Una dintre cele mai aromate și mai apreciate dulcețuri este dulceața de căpșuni. Pentru că, deși este la final, căpșunile mai pot fi găsite la producători și comercianți, “Culinaria” Magazin Sălăjean vă prezintă o rețetă simplă, sigură, de dulceață tradițională de căpșuni. Fără aditivi, fără gelifiant artificial, fără conservant sau E-uri. Rețeta și fotografiile produsului finit aparțin cunoscutei autoare de rețete gastronomice Laura Laurențiu. Cu toate că aceste fructe nu au un conținut ridicat de pectina, lămâile, în schimb, au un conținut mai mare și compensează oarecum cantitatea scăzută de pectină din căpșuni. “Datorită pectinei conținute de lamâi, dulceața de căpșuni cu lămâie, odată fiarta, se gelifiază frumos. E un secret pe care bunica mea îl știa bine și făcea dulcețuri minunate!”, spune cunoscuta autoare de rețete Laura Laurențiu.

Ingrediente dulceață de căpșuni cu lămâie

4 kilograme de căpșuni, cantitate din care a rezultat 3,5 kilograme gata curățate; 2 – 3,5 kilograme de zahăr (proporția de 1:1 fructe/zahăr este perfectă pentru o dulceață bine închegată. Reducând cantitatea de zahăr va trebui să fierbeți preparatul mai mult și fructele se vor terciui) opțional: trei sau patru lămâi potrivite, cu coaja netratată (atenție la etichetă). Este indicat să se folosească lămâi cu coaja netratată pentru că se pun felii de lămâie în dulceață. Aroma de lămâie pune și mai mult în valoare parfumul căpșunilor. Dacă nu aveți de unde să procurați lămâi netratate, este recomandat să nu puneți feliile de lămâie în dulceață. Pentru oricare conservă, la fel și pentru aceasta, dulceață de căpșuni cu lămâie, se vor folosi neapărat borcane și capace foarte curate și sterilizate. Igiena modului de lucru este ceea care asigură conservarea perfecta a produsului. Se pornește cuptorul și se fixează la 150°C. Se spală foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, borcanele și capacele acestora. Se limpezesc bine. Nu e deloc greșit să se refolosească niște capace mai vechi, însă este obligatoriu ca acestea să nu fie deformate sau ruginite. În acest caz, nu vor mai putea etanșa borcanul cu dulceață, afectând calitatea și termenul de valabilitate al produsului.

Mod de lucru și preparare

Se pun capacele și borcanele curate pe tava cuptorului, cu distanță între ele, și se dau la cuptor timp de minimum 15 minute. În acest timp se vor usca și se vor steriliza. Se stinge cuptorul și se lasă să se răcească în interior. Alternativ, capacele se pot pune într-un castron în care turnam apa clocotită, opărindu-le. Odată sterilizate, borcanele se acoperă cu capacele și se păstrează astfel până la folosire. Căpșunile curățate de cozi se așează într-un vas încăpător, nu prea adânc, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceață). Se stropesc fructele cu zeama de la trei lămâi. Se pune apoi tot zahărul și lămâia rămasă, tăiată în felii subțiri. Se acoperă vasul cu capacul/folie/un prosop curat împăturit dublu și se lasă într-un loc răcoros opt ore (indicat peste noapte).

După trecerea timpului de odihnă, mare parte din zahăr este deja dizolvat. Se pune vasul pe aragaz, la foc mic. În scurt timp, fructele vor pluti în siropul format.

Când dulceața clocotește, întețim focul. Se va forma deasupra o spumă, ce trebuie îndepărtată pe măsură ce se adună. În aceasta spumă se concentrează impuritățile conținute de zahăr. Cu un șervet curat, înmuiat în apa rece, se șterge constant marginea vasului de siropul care aderă, pentru a evita caramelizarea și închiderea la culoare a dulceții. Se urmărește cu atenție fierberea, spumând dulceață constant. După trecerea a 35-45 de minute de fierbere, se picură pe o farfurie rece puțin sirop, pentru verificarea consistenței. Dacă picăturile au un aspect de boabe de rouă și nu se împrăștie pe farfurie, dulceață este gata, chiar dacă ni se pare încă lichidă. Ținem cont de faptul că se vă mai întări și din cauza pectinei. În borcanele curate, uscate și sterilizate, se pune dulceața fierbinte și acoperă cu capacele imediat. Se întorc pentru 15 minute cu capacul în jos (se va crea vacuum) apoi se răstoarnă în poziția normală. Se acoperă cu șervete de bucătărie și pături (li se face un „cuib”) pentru a se răci în timp mai îndelungat. Chiar fără niciun fel de conservant adăugat, dulceața se vă păstra foarte bine. Ies opt borcane de 370 ml de dulceață ca țin, dacă sunt închise și păstrate la loc fără lumină și răcoros, doi ani au chiar mai mult.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment