Deliciu pentru zilele de vară: înghețata de vanilie preparată acasă

Ultima lună a verii, cu zile călduroase și seri “tropicale”, ne deschide apetitul pentru deserturile răcoroase, aromate dar care să nu ne pună la grea încercare metabolismul ori silueta. Consumată cu moderație, făcută din ingrediente alese de noi fără prafuri dubioase și cantități uriașe de zahăr, înghețata de casă rămâne în această perioadă vedeta deserturilor de zi cu zi.

Culinaria vă prezintă astăzi rețeta de bază a înghețatei de vanilie.

Ingrediente:

  • 450 ml lapte (3,5 % grasime)
  • 1 baton de vanilie sau 2 pliculețe zahar vanililat (20 g)
  • 6 gălbenusuri proaspete
  • 150 g zahăr 
  • 250 ml smântâna lichidă pentru frișcă, proaspătă și foarte bine răcită
  • un praf de sare

 

Mod de preparare:

 

Etapa I. Într-un vas, pe foc, puneti laptele cu vanilia (dacă folosiți baton de vanilie, crestati-l pe lungime) si incalziti pana cand aproape începe sa fiarbă.
Bateți într-un castron galbenușurile cu zahărul timp de cca. 5 minute, până ce amestecul se deschide la culoare și are un aspect spumos. Încorporați treptat laptele fierbinte, amestecând continuu cu o lingură de lemn.

Etapa a II-a. Turnați compoziția într-un vas, la bain-marie, și continuați fierberea până ce amestecul se îngroașă ușor și îmbracă lingura (dacă dați cu degetul pe lingură trebuie sa lase o dâra clară ). Nu lasati crema sa fiarbă întrucât se poate tăia instantaneu! Amestecați continuu pentru a evita prinderea de vas și afumarea conținutului.

Etapa a III-a. Luați-o de pe foc și strecurați-o într-un castron pe care îl așezați într-un altul cu apă rece (cu gheață ar fi si mai bine). Crema trebuie sa se răceasca brusc. Acoperiti apoi crema cu o hârtie sau un prosop curat de bucătărie umed și lasați-o să se răcească complet.

Etapa a IV-a. Turnați crema într-un vas pentru congelator și înghetati timp de 2 ore, apoi bateți-o cu un mixer (cel de mâna e perfect) sau cu ajutorul unei furculițe pentru a sparge cristalele de gheață.
Bateti ușor frișca si încorporați-o în crema de ou; înghețați și repetați procedeul după alte două ore. Numai în felul acesta veți obține o înghețată cremoasă.
Puneți-o apoi la loc în vasul special, sigilați-o bine și înghețați-o timp de cel puțin 6 ore sau până se întărește bine.

Alte articole

Leave a Comment