Cel mai bun ștrudel cu mere: secretul care îl face unic

Ștrudelul cu mere reprezintă un desert pe care foarte puțini l-ar refuza. Ștrudelele din comerț abundă, de obicei, în cocă, iar merele folosite sunt, de multe ori, pline de coji, sâmburi, chiar codițele de la măr, iar baza de măr este în multe cazuri obținută din mere răzuite și conservate. Un ștrudel preparat în casă nu se va compara niciodată cu unul preparat pe bandă, iar în rețeta pe care „Culinaria” Magazin Sălăjean v-o prezintă astăzi, veți descoperi un secret al foilor, cheia care, de fapt, face diferența între o foaie groasă, cu aspect de pâine, și una subțire, fină, așa cum se folosește în patiseria vieneză. Rețeta prezentată mai jos aparține maestrului bucătar Laura Laurențiu.

Pentru foi aveți nevoie de:

-12 linguri ulei de floarea soarelui sau rapiță

-12 linguri apa minerală carbogazoasă

-1 ou

-5 grame praf de copt (o jumătate de  pliculeț)

– o jumătate linguriță rasă de sare 

– aproximativ 500 g făină (cât cuprinde)

 Pentru „ciulama” (folosită la foi)

– 6 linguri ulei

– 6 linguri făină

– Pentru umplutura ștrudelului:

– 1 kg mere curățate (dacă soiul nu are coaja tare poate fi lăsat mărul cu tot cu coajă)

– 5 linguri zahăr

– 1-2 lingurițe scorțișoară

Modul de preparare

Cheia obținerii foilor foarte subțiri de ștrudel constă în ungerea foilor clasice de plăcintă cu un amestec lichid de făina fiartă în ulei (care are un aspect de ciulama). Punem într-o cratiță sase linguri de făina și sase linguri de ulei, le amestecăm foarte bine pentru a nu rămâne cocoloașe de făina și apoi ținem amestecul la foc mic timp de câteva minute, pana când începe sa fiarbă. Atunci luam cratiță de pe foc și lăsăm ciulamaua la răcit (o folosim doar după ce se răcește).

Aluatul pentru foi

Punem într-un vas încăpător un ou, 12 linguri de apă minerală carbogazoasă, 12 linguri de ulei, o jumătate de pliculeț de praf de copt și o jumătate de linguriță de sare. După ce amestecam foarte bine ingredientele, începem sa adăugam, treptat, cam o jumătate de kg de făina. Cantitatea de făină nu este una exactă deoarece la foile ștrudelului trebuie să punem atâta făină câtă este necesară pentru a obține un aluat tare și nelipicios.

După ce frământăm bine aluatul foilor de ștrudel, îl întindem cu ajutorul unui sucitor (sau al unei sticle) până când obținem o foaie de grosimea unui deget (pentru a nu se lipi prea tare, tapetăm blatul de lucru cu puțina făină înainte de a întinde aluatul). Repartizăm uniform ciulamaua răcită peste foaia de aluat, indicat fiind să lăsăm câțiva centimetri neunși pe margine (altfel, o parte din ciulamaua aflată pe margine ar curge de pe aluat atunci când l-am rula).

Rulăm foaia, iar rulada de aluat formată o punem într-o folie din plastic și o punem în frigider (o ținem la rece aproximativ o oră). După aceea punem aluatul rece pe blatul de lucru tapetat cu puțina făină și îl împărțim în patru părți egale. Întindem cât putem de bine cu sucitorul fiecare bucată de aluat, având drept scop obținerea unei foi subțiri (prin care să se vadă blatul de dedesubt). Ideal ar fi ca foaia ștrudelelor să nu se rupă, însă la nevoie o putem repara ușor.

Umplutura ștrudelului ar trebui pregătită în timp ce aluatul foilor stă în frigider. Spălam bine 1 kilogram de mere mari, le dăm pe răzătoare (fără a le decoji, dacă coaja nu este foarte groasă, așa cum este cea de la soiul de măr “bot de iepure”) și le amestecăm cu cinci linguri de zahăr, plus scorțișoara, după gust. Dacă nu folosim scorțișoară, putem pune o linguriță de vanilie.

Asamblarea ștrudelelor

Așezăm compoziția de măr ras în două șiruri amplasate mai spre marginile foii de aluat și rulăm marginile spre mijloc pana când se unesc. Apoi le tăiem la lungimea dorită cam 8-10 cm fiecare) și le punem în tava tapetată cu hârtie de copt (putem taia ștrudelele direct în tavă, unora s-ar putea să li se pară mai ușor astfel). Ștrudelele vor ieși destul de înguste ca diametru, deci mai subțirele. O altă variantă e să punem toată umplutura pe la margine și să rulăm toată foaia, ori să punem o fâșie de umplutură (subțire) la margine și o alta la mijloc, rulând pe urmă totul, ca pe un sul. Se taie la fel, la dimensiunea dorită. Noi am încercat varianta a doua, ștrudelul fiind, la final, dintr-o bucată și nu două  rulouri subțiri, unite, așa cum ar fi în cazul în care am pune umplutura pe margini și am rula până ce sulurile se întâlnesc la mijloc. Introducem tava în cuptorul bine încins și coacem ștrudelele la temperatură  medie (175-180 grade C) timp de aproximativ 40 de minute. Dar, după 30 de minute, deja ar trebui să ne uităm la ele pentru că fiecare cuptor coace altfel. deși pare puțin complicată, rețeta de ștrudel prezentată va cuceri, cu siguranță , atât musafirii, cât și pe cei ai casei, pentru că așa cum știm, un desert bun nu are neapărat nevoie de… musafiri!

Foto © Magazin Sălăjean

 

 

Leave a Comment