Peste 7.200 de sălăjeni s-au vaccinat antigripal

Mihaela Moldovan 2 ianuarie 2013 0
Peste 7.200 de sălăjeni s-au vaccinat antigripal

De la un an la altul, sălăjenii acordă tot mai multă importanţă imunizării împotriva gripei sezoniere, vaccinurile gratuite puse la dispoziţia populaţiei de Ministerul Sănătăţii fiind tot mai solicitate.

Un număr de 7.262 de sălăjeni s-au vaccinat antigripal în cadrul campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătăţii, cei mai mulţi dintre ei – 3.384 – fiind din rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice. Comparativ cu iarna trecută, statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj arată o preocupare sporită în rândul populaţiei în ceea ce priveşte imunizarea antigripală, având în vedere că, în prima lună de la demararea campaniei de vaccinare, au fost solicirtate peste 7.200 de doze de vaccin, faţă de 10.300 de doze utilizate în întreg sezonul rece trecut.

Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că, pe lângă vârstnici, un număr mare de vaccinuri – 2.393 – a fost administrat bolnavilor cronici, în timp ce pentru imunizarea personalului medical şi sanitar au fost utilizate 1.067 de doze. Deşi în acest sezon rece beneficiază de imunizare gratuită, abia 16 gravide din întreg judeţul s-au prezentat la medicii de familie pentru a cere să fie vaccinate, a declarat directorul DSP Sălaj.

În total, judeţului i-au fost alocate 17.100 doze de vaccin, din care 8.800 în prima tranşă, iar restul ulterior. În săptămânile următoare, medicii sălăjeni vor primi şi diferenţa până la 45.000 de doze – cât reprezintă necesarul cerut Ministerului Sănătăţii de către DSP pentru această iarnă. Potrivit Ligiei Marincaş, în această iarnă au prioritate la vaccinare gravidele, bolnavii cronici cu vârste între şase luni şi 64 de ani, medicii, personalul auxiliar şi cadrele sanitare din spitale şi unităţi ambulatorii, salariaţii din instituţiile de ocrotire socială, persoanele instituţionalizate în centre de ocrotire socială, bolnavii îngrijiţi la domiciliu şi care prezintă risc de îmbolnăvire. Campania de vaccinare antigripală se derulează, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »