Pensionarii sălăjeni sunt executaţi silit pe banda rulantă

Criza financiară se simte tot mai mult în buzunarul sălăjenilor. Nu doar persoanele care au rămas fără un loc de muncă au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea achita ratele la bănci sau facturile la întreţinere ci şi pensionarii, care încă se pot baza lunar pe un venit sigur.

Sute de pensionari din întreg judeţul sunt executaţi silit. Lunar, pensia lor este mai mică cu câteva sute sau zeci de lei pentru că nu au reuşit să-şi onoreze împrumuturile la timp. Din păcate, numărul lor este în creştere de la o lună la alta, creştere pe care o confirmă şi reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj. Potrivit unor informaţii furnizate de Daniela Maxim, coordonator compartiment plăţi şi prestaţii CJP Sălaj, în cursul lunii octombrie 2013 în evidenţele instituţiei au fost 698 de pensionari cu popriri pe pensii, valoarea datoriilor pe care aceştia o au faţă de diverse instituţii fiind de 100.367 de lei. Potrivit reprezentantului CJP Sălaj, numărul vârstnicilor cărora, în baza unei sentinţe judecătoreşti, li s-a făcut popriri pe venit, a fost în creştere în luna octombrie comparativ cu luna anterioară. În cursul lunii septembrie numărul pensionarilor executaţi silit, din cauza datoriilor, a fost de 686 de persoane, datoriile lor fiind de peste 100.900 de lei. În foarte multe cazuri, pensionarii sălăjeni sunt datori băncilor sau altor instituţii de împrumut, însă sunt şi cazuri în care vârstnicii, din cauza unor pensii foarte mici nu au reuşit să-şi achite la timp datoriile faţă de stat, impozite şi taxe locale şi astfel statul, ca să-şi recupereze datoria, i-a executat.
După cum explicat, Florian But, directorul adjunct al instituţiei, reţinerea din pensia unui pensionar datornic nu poate depăşi mai mult de o treime din valoarea totală a pensiei – 30 la sută, chiar dacă pe un venit sunt două popriri. Cert este faptul că în Sălaj sunt pensionari beneficiari ai pensiei minime grantate, 350 de lei lunar, pe a căror venit s-a pus, în baza unei sentinţe judecătoreşti, poprire. „Reţinerea din pensie se face de către instituţia noastră numai în baza unei sedinţe judecătoreşti. Avem şi vârstnici cu 350 de lei lunar, pensia minimă garantată, pe a căror venit s-a aplicat reţinerea, dar şi pensionari cu venituri de peste 1.000 de lei lunar”, a precizat Daniela Maxim.

Sălajul, în topul judeţelor cu restanţe la bănci

Nu doar pensionarii sălăjeni nu îşi mai pot achita datoriile restante, ci restul categoriilor de persooane. Din cauza faptului că judeţul Sălaj este unul slab dezvoltat, fără prea multe prespective şi cu o industrie slabă, cu o piaţă a muncii în declin, tot mai mulţi sălăjeni şi-au pierdut locul de muncă şi au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai plăti datoriile şi ratele la bănci. Potrivit unei statistici realizate de Banca Naţională a României la finalul lunii iunie, judeţul Sălaj se număra printre judeţele fruntaşe la capitolul credite neperformante, atât la împrumuturi în valută cât şi la împrumuturi în lei. Statisticile băncii naţionale arata la vremea respectivă că judeţul Sălaj era depăşit doar de Vâlcea, unde ponderea restanţelor în total credite estde 29 la sută, situaţie care nu s-a schimbat foarte mult faţă de luna precizată.

3 Thoughts to “Pensionarii sălăjeni sunt executaţi silit pe banda rulantă”

  1. nae ledra

    Pe masura ce traiul nostru va din ce in ce mai precar, nesimtitii acestia pe care i-am votat ne vor spune la Antena 3 , ca ducem o viata infloritoare !

  2. Anonim

    aSTIA EXECUTATI SILIT SE DUC DE FIECARE DATA LA ALEGERI SI VOTEAZA CU PSD PARTIDUL CARE NU MAI POATE DE CEI MULTI SI AMARATI.BIETII PENSIONARI CARE LEGITIMEAZA PRIN VOTUL LOR
    SOCIAL DEMOCRATIA DE CAVIAR.

  3. voicu

    ve va face politicienii ca peste citiva ani nu o sa mai fie cine sa ii voteze,tineretul emigreaza,batrinii mor asa ca e bine traiasca usl darr nu mult

Leave a Comment