Numărul sălăjenilor bolnavi de diabet creşte alarmant

Autorităţile sălăjene consideră îngrijorătoare creşterea, de la un an la altul, a numărului persoanelor care suferă de diabet zaharat. Potrivit situaţiei prezentante de către Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în judeţ există aproape 11.000 de diabetici, 1.185 dintre aceştia fiind diagnosticaţi în cursul anului trecut.
“În anul 2012, în Sălaj au fost depistate 1.185 de cazuri noi dintre care 283 sunt insulino-dependenţi, iar 902 suferă de diabet grad II. Bărbaţii sunt mai decât femeile, în condiţiile în 696 dintre bolnavi sunt de sex masculin, faţă de 489 femei. În ceea ce priveşte distribuţia pe grupe de vârstă, cele mai multe cazuri, 719, se înregistrează la persoanele de 15-64 de ani şi 489, la cele peste 65 de ani. Rămaşi în evidenţă avem 10.864, dintre care insulino-dependenţi 2.556”, a precizat sursa citată.
“În fiecare an, numărul bolnavilor de diabet creşte cu circa 10 procente. Suntem cam al doilea judeţ din ţară privind incidenţa în morbiditate pe diabet. Slănina, pălincuţa sunt un mod de viaţa care ne aparţine, dar, fără glumă, este o condiţie în creşterea numărului diabeticilor”, a completat Marius Tăutu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj.
În cadrul Programului naţional de diabet zaharat, în judeţ au beneficiat de tratament, în primul trimestru din 2013, 7.325 de persoane, costul mediu pentru un pacient apropiindu-se de 360 de lei. Potrivit CAS Sălaj, 28 de copii sălăjeni sunt diabetici grad I, fiind de la început predispuşi la tratament cu insulină.
„În special diabetul de tip II apare la vârste tot mai tinere. Până acum un timp, această boală îi afecta pe cei trecuţi de 55 de ani, însă din cauza stresului şi a alimentaţiei necorespunzătoare, apare şi la persoanele de 45 de ani”, a mai spus reprezentantul DSP Sălaj.
„Situaţia este îngrijorătoare”, a replicat prefectul judeţului, Ionel Ciunt. În acest context, el a propus crearea unei strategii de prevenire a bolii, în primul rând printr-o alimentaţie sănătoasă în rândul copiilor. „Până la sărbători, vom organiza o întâlnire cu oficialii Inspectoratului Şcolar, ai DSP şi cu preşedinţii asociaţiilor de părinţi, pentru a le prezenta aceste cifre îngrijorătoare privind starea de sănătate a populaţiei din judeţ. În plus, trebuie să facem o strategie care să ajungă în primul rând la copii, în şcoli, legat de alimentaţia nesănătoasă”, a subliniat prefectul.

One Thought to “Numărul sălăjenilor bolnavi de diabet creşte alarmant”

  1. carutasul depe strada Crasnei

    Prefectul are dreptate. Mai multi copii sunt deja obezi, potentiali diabetici. Singurul remediu preventiv inainte de a pune ceva in gura : Traiul bun si nesimtirea….poarta de aur a diabetului zaharat. Bucatareasa sefa dna dr. zaharia si sef de sala dr. Marius Calinici.

Leave a Comment